Nina den Bouw
Nina den Bouw Opvallend 9 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Jodiumtabletten-gekte verplaatst zich naar Marktplaats: ‘Doosjes worden voor 31 euro verkocht’

Door de nucleaire dreiging vanuit Rusland en de angst random een nieuwe nucleaire ramp in Europa is er grote vraag ontstaan naar jodiumtabletten en waren ze overal uitverkocht. Eerder bleek al dat Nederlanders de tabletten op dit moment niet nodig hebben en dus ook niet in huis hoeven te hebben.

Gebruikers op Marktplaats hebben daar echter geen boodschap aan. Op Marktplaats worden de jodiumtabletten veelvuldig aangeboden en in sommige gevallen worden doosjes verkocht voor 31 euro. De doosjes kosten in de winkel nog geen 4 euro. De jodiumtabletten worden dus voor bijna tien keer zoveel aangeboden en verkocht. Ook worden er vijf strips voor 25 euro aangeboden en één strip voor 10 euro.

‘Er is genoeg’

Het ministerie van VWS neemt sinds begin deze week wel weer bestellingen voor jodiumtabletten van apothekers aan. Mocht er een nucleaire ramp plaatsvinden, dan heeft Nederland een centraal opgeslagen een direct te gebruiken noodvoorraad aan jodiumtabletten. „Er is genoeg”, benadrukt de woordvoerder.

Dat apothekers nu weer jodiumtabletten ontvangen, betekent niet dat jan en alleman ze moet kopen. Dat gebeurt vaak uit angst voor verdere escalatie in de oorlog in Oekraïne. Jodiumtabletten zijn en blijven met name bedoeld mensen die in de omgeving van een kerncentrale wonen. Daarnaast mag je niet zomaar een jodiumtablet innemen. Dat mag pas na een besluit van de minister van VWS, Ernst Kuipers dus. Hij laat zich bij zo’n besluit adviseren door experts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming.

Jodiumtabletten voor hoge prijzen op Marktplaats

Op Marktplaats zijn advertenties te vinden van jodiumtabletten die worden verkocht omdat een verkoper er ‘te veel heeft ingekocht’. Ondanks dat de tabletten nu niet nodig zijn en er genoeg is voor het geval ze wél nodig zijn, benadrukt een woordvoerder van het ministerie, bestaat de angst dat mensen gaan hamsteren. Dat gebeurde aan het begin van de coronacrisis ook met toiletpapier, alhoewel ook daar genoeg van was. Juist het hamsteren creëert een tekort. Het ministerie wil mensen niet verbieden jodiumpillen in huis te halen. „Als mensen dat een fijn idee vinden, kunnen ze één pakje in huis halen.”

Er zijn zelf ook mensen die bereid zijn om naar andere gebieden en zelfs landen te rijden om jodiumtabletten te halen. In België werden er op de dag na de dreiging van Poetin, 30.000 doosjes verdeeld met jodiumtabletten.

 

Jaarbeurs Utrecht vangt Oekraïense vluchtelingen op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.