Raymon Mens
Raymon Mens Tech 25 feb 2022
Leestijd: 1 minuut

Siri heeft binnenkort ook een genderneutrale stem (en dat klinkt zo)

iPhone-gebruikers weten het: regelmatig komt Apple met een software-update die nieuwe functies bevat. Soms zijn dat nieuwe emoji, maar in de volgende update (iOS 15.4) zit een opmerkelijke aanpassing. Siri krijgt namelijk een genderneutrale stem.

Apple’s virtuele assistent begon ooit als Amerikaanse vrouw en later is een mannelijke stem toegevoegd. Bij het installeren van een nieuwe iPhone laat Apple de gebruiker al tussen een mannelijke en vrouwelijke stem kiezen. Moderne tijden, dus tijd voor een derde optie.

De genderneutrale stem van Siri

De nieuwe stem is vooralsnog alleen bij de Engelssprekende Siri beschikbaar en heeft een meer neutrale toon. Dit is ook het doel, zoals Apple aan techsite Axios bevestigt: deze stem, ingesproken door een lid van de LGBTQ+-gemeenschap, is niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk.

Om je een idee te geven, hier zijn de verschillende stemmen van de Amerikaans-Engelse Siri zoals deze bij de volgende update zullen klinken.

Mannelijk:

Vrouwelijk:

Genderneutraal:

Wanneer in Nederland?

Het is nog onduidelijk wanneer de Nederlandse Siri een genderneutrale stem krijgt. Nederland moet vaak langer wachten op nieuwe functies van Apple, dus geduld is vereist. De iPhone-maker kon niet concreet antwoorden op vragen van Metro over de wereldwijde uitrol van de nieuwe Siri-stem. Wat er wel wereldwijd komt, ondanks een petitie, is een emoji van een zwangere man. (Correctie: een eerdere versie van dit artikel meldde dat de functie in iOS 14.5 komt. Dit moet zijn iOS 15.4.)

LEGO verwijdert alle gender-stereotypen en vooroordelen na enquete onder kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.