Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 27 feb 2022

Ophef rond vlogger die ‘veilig uit Boedapest is teruggekeerd’ tijdens invasie Oekraïne, 1200 km verderop

Vlogger Don de Jong is in opspraak geraakt na een video over zijn reis naar Boedapest. De 22-jarige vlogger vertelt in het filmpje over de reis die plaatsvond ‘tijdens de invasie in Oekraïne’. Maar dat schoot bij veel van zijn volgers in het verkeerde keelgat.

In de vlog, die inmiddels niet meer op het YouTube-kanaal van De Jong staat, laat de populaire YouTuber aan zijn volgers weten dat hij weer veilig thuis is van zijn reis naar Boedapest. Die trip viel samen met de Russische inval in Oekraïne, die zeker 1200 kilometer verderop plaatsvond.

‘Even schrikken’

„Dat was even schrikken. Ik was daar vanochtend en toen ik wakker werd was daar de invasie van Oekraïne. Maar ik ben alweer thuis dus no worries”, zegt de vlogger die ruim een miljoen abonnees op YouTube heeft.

De video werd opgemerkt door het Twitteraccount How can I make this about me, waar veel video’s over influencers worden geplaatst. De reacties onder het vijftien seconde durende filmpje laten vooral veel onbegrip zien.

Boze reacties onder video

„Boedapest ligt maar 1200 km van Kiev. Zoals van Brussel naar Barcelona”, schrijft iemand onder de video. „Wow! Scary! Ik zat in Brussel tijdens de invasie van #Oekraine…ben snel naar huis gegaan…scheelde maar een haartje! Pfew!”, reageert een ander. „Ik moest gisteren naar Drenthe. Scheelde niet veel. Het gaat goed met me ben weer terug in Noord-Holland”, schrijft nog iemand. Weer een ander grapt: „Het komt nu officieel nooit meer goed met de wereld.”

Het is niet de eerste keer dat de 22-jarige vlogger in opspraak raakt. Vorig jaar kreeg De Jong ladingen kritiek over zich heen vanwege een vlog over een vlucht op 11 september. „Op 9/11 vliegen en we hebben onze vlucht overleefd”, zei hij toen in een filmpje. Ook dit zorgde voor veel boze reacties van zijn schare volgers.

Toch niet in een lab? Onderzoekers zijn zeker over oorsprong coronavirus

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ophef rond vlogger die ‘veilig uit Boedapest is teruggekeerd’ tijdens invasie Oekraïne, 1200 km verderop
Sluiten