Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 25 feb 2022

Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor flessen Moët: ‘Kan MDMA in zitten’

Pas op met het drinken Moët & Chandon, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Waarom? In de 3-literflessen Ice Impérial van het champagnemerk kan namelijk de drug MDMA zitten. En de vergiftigde flessen maakten al slachtoffers.

Vier Nederlanders zouden al te maken hebben gehad met de vervuilde champagne en daar ernstig ziek van zijn geworden. In Duitsland werden zeven mensen ernstig ziek. Eén persoon overleed zelfs aan de gevolgen van de MDMA in champagne.

Nederlandse Voedsel & Warenautoriteit vindt MDMA in Moët

Oppassen geblazen dus. Want een vervuilde fles kan levensbedreigende gevolgen hebben. Volgens de NVWA kun je een gevaarlijk fles wel herkennen. Want de champagne waar MDMA in zit, bruist namelijk niet, is roodbruin van kleur en ruikt naar anijs.

Het klinkt absurd dat zoiets kan gebeuren. Overigens werden de flessen die drug bevatten via een onbekende website verkocht. Fabrikant Moët Hennessy heeft de NVWA hierover deze week geïnformeerd. Hoe de drug in de flessen terecht komt is nog onduidelijk. „De NVWA kan daarom niet inschatten of er nog meer van deze flessen met de gevaarlijke stof in omloop zijn. Ook kan niet uitgesloten worden dat er andere flessen van hetzelfde merk in omloop zijn waar ook MDMA in zit”, laat de autoriteit weten.

Schrijnende situaties in slachthuizen, volgens NVWA-rapporten

Eergisteren bleek uit rapportages van de NVWA dat het er in Nederlandse slachthuizen verontrustend aan toe gaat. Stichting Varkens in Nood vroeg deze rapportages op bij de autoriteit. NVWA-inspecteurs concludeerden sinds 2019 dat er een hoop zorgwekkende zaken plaatsvinden in de slachthuizen. Slecht uitgevoerde bedwelming of verdrinking in kokend heet water, het klinkt als een horrorscenario, maar het gebeurt toch echt.

Inspecteurs van de NVWA geven in hun rapporten aan dat zij dezelfde misstanden herhaaldelijk registreren in dezelfde slachthuizen en dat die hun adviezen niet altijd opvolgen. Uit deze rapportages blijkt ook dat de NVWA-inspecteurs soms bewust overtredingen door de vingers zien.

Vogelgriep

Overigens brengt de NVWA de afgelopen dagen ook veel nieuws naar buiten over de pluimvee-industrie en de uitbraken van Vogelgriep. Bij de bedrijven waar dit virus vastgesteld wordt, worden duizenden kippen geruimd.

Dierenleed in Nederlandse slachthuizen is nog steeds niet voorbij: ‘Schandalig dat we dit toestaan’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor flessen Moët: ‘Kan MDMA in zitten’
Sluiten