Pim Pauwels
Pim Pauwels Opvallend 22 jan 2022

Politie kraakt telefoon drugsdealers en geeft 3500 klanten advies via een sms

Zo’n 3500 drugsgebruikers in Nijmegen en omgeving krijgen maandag een sms van de politie. In de sms verwijst de politie hen door naar een website waar ze hulp kunnen zoeken voor verslavingen. De politie vond de telefoonnummers van de klanten op de telefoons van opgepakte drugdealers.

In het sms-bericht wordt doorverwezen naar de website stoppenmetdrugs024.nl. Hierop staan verhalen van mensen die het gelukt is van hun verslaving af te komen. Ook stuurt de politie een overzicht van instanties en zelfhulpgroepen. „Zoek hulp”, is de boodschap van de politie aan de drugsgebruikers.

„Omdat we in de telefoons van dealers zien hoe schadelijk dit voor sommige gebruikers uitpakt, komen we in actie”, zegt Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, doelend op de sms-bom. „Het begin van het jaar is het uitgelezen moment voor goede voornemens. En ik hoop dat deze actie incidentele gebruikers afschrikt: laat het niet zover komen.”

Politie: ‘Drugsorganisatie had zelfs kortingsacties’

De afgelopen periode heeft de politie een groot dealernetwerk opgerold in Nijmegen. In het onderzoek naar het dealernetwerk deed de politie in november op elf plekken een inval. Volgens de politie was deze drugsorganisatie dag en nacht bereikbaar om te leveren. „Het lijkt echt een soort winkel, zelfs met kortingsacties”, zegt Lonneke Hordijk, teamchef bij de Nijmeegse politie. Afgelopen jaar bleek dat onder meer studenten meer drugs zijn gaan gebruiken, vanwege de lockdown.

Hordijk zegt in de telefoons te zien dat drugsgebruik niet onschuldig is. „Mensen die hun laatste euro’s gebruiken om drugs te kopen, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen. We zien hoe gezinnen eraan kapot gaan, en een vrouw zelfs smeekt bij een dealer om geen drugs meer te leveren aan haar man. Mensen met kinderen, die nog snel even drugs nodig hebben voordat de kinderen thuis zijn. Drugs in ruil voor seks met de dealer. Mensen die er ziek van worden, het is echt schrijnend.”

Bruls zegt dat „we weten dat onze samenleving wordt ondermijnd door drugscriminelen”. „Harddrugs zijn niet voor niets strafbaar. Drugshandel heeft een verwoestend effect op mensen in onze buurten en dorpen die verslaafd raken. En daarom ben ik blij dat er zo’n klap is toegebracht aan de drugswereld.”

Moeten drugs vrij verkrijgbaar zijn? ‘Mensen moeten op een andere manier genieten van het leven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politie kraakt telefoon drugsdealers en geeft 3500 klanten advies via een sms
Sluiten