Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Opvallend 11 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Wetenschappers identificeren na 50 jaar eindelijk mysterieuze plant uit regenwoud

Bijna vijftig jaar lang hebben wetenschappers zich achter de oren gekrabd. Het lukte niet om een plant die in het regenwoud is gevonden te identificeren. Tot vandaag. De Aenigmanu alvareziae is officieel geregistreerd.

In 1973 hebben wetenschappers in Peru een bijzondere plant gevonden. Het lukte de knappe koppen maar niet om de vondst te identificeren. Dus lagen de bladeren bijna vijftig jaar land in het Field Museum in Chicago.

Aenigmanu alvareziae jarenlang een mysterie

De plant werd bij de vondst al onderzocht, maar niemand wist precies hoe de flora gecategoriseerd moest worden. In 2015 ontvingen wetenschappers opnieuw subsidie om onderzoek te doen. Helaas was het DNA uit de gedroogde bladeren niet meer intact, waardoor het onderzoek alsnog mislukte.

Gelukkig leeft Patricia Álvarez-Loayza, de vrouw die de plant voor het eerst vond, nog wel. De onderzoekers uit Chicago benaderden Álvarez-Loayza die vervolgens op zoek is gegaan naar een levende variant van de plant. Dat is gelukt en daarmee lukte ook de identificatie. En, niet onbelangrijk, de naamgeving. De Aenigmanu alvareziae dankt de naam aan Patricia en het gebied waar het groeit.

Plant uit regenwoud identificeren

Het DNA toont aan dat de plant bij de Picramniaceae-familie hoort. Dit is een plantenfamilie van tientallen soorten bomen en struiken die in de neotropen voorkomen. Wayt Thomas, emeritus curator aan de New York Botanical Gardens, is expert rondom deze plant en heeft de identificatie bevestigd.

Dat ging ook hem niet makkelijk af: sommige eigenschappen lijken niet op familieleden van de plant. Onder andere de bladeren zien er anders uit. Pas toen Thomas verder onderzoek deed, kwam hij erachter dat het daadwerkelijk om deze plantensoort gaat.

Hij laat aan PopSci weten dat het belangrijk is om dit soort plantensoorten te onderzoeken. „Als we plantensoorten willen bewaren, dan moeten we weten waar ze groeien en wat ze precies zijn”, zegt hij. „Botanisten kunnen in kaart brengen hoe divers het regenwoud eigenlijk is.”

Serious Request niet meer met het Rode Kruis, wil nu het regenwoud redden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.