Judith Tielemans
Judith Tielemans Opvallend 17 okt 2021

Vader legt 1100 km af op blote voeten, zoon volgt met maandenlange fietsreis

Een Britse man heeft 8000 kilometer door Groot-Brittannië gefietst en daarmee omgerekend 35.000 euro opgehaald voor het goede doel. Voor de fietsreis werd hij geïnspireerd door zijn vader, die jaren geleden ook een lange tocht maakte, maar dan op blote voeten.

De 22-jarige Josh Garman kreeg tijdens de maandenlange reis op de fiets allerlei tegenslagen te verduren. Hij belandde zelfs in het ziekenhuis, maar dat weerhield hem er niet van de tocht af te maken.

Garman vertrok in april en fietste langs de Britse kustlijn. Hij eindigde met zijn fiets en gele aanhanger uiteindelijk op de plek waar hij begon: kustplaats Berwick-upon-Tweed. De fietser vertelde volgens de Britse omroep BBC dat mensen hem tijdens de laatste kilometers van zijn fietsreis kwamen toejuichen.

De twintiger haalde het geld op voor de organisatie Hope for Hasti. Die financiert onderzoek naar een behandeling voor het Cornelia de Lange Syndroom (CdLS), een zeldzame genetische aandoening. De stichting is opgericht door de ouders van een meisje met de aandoening.

Fietsreis leidde tot ziekenhuisbezoek

De reis verliep verre van vlekkeloos. Zo kreeg Garman in Wales gezelschap van zijn vriendin, maar die crashte en belandde in het ziekenhuis. Een paar dagen later moest Garman zelf worden opgenomen. Hij was oververmoeid en kampte met uitdrogingsverschijnselen. Dat leidde tot een wekenlange onderbreking van de tocht.

Op Instagram schrijft de avonturier dat zijn ontmoetingen hem tijdens de reis erg hebben geholpen. „Elke keer als ik honger had, kletsnat was of worstelde om verder te komen, ontmoette ik een aardig persoon die me steun gaf. Daardoor is mijn kijk op mensen enorm veranderd.”

De ontberingen die hij doorstond, leverden hem wel de dank op van de oprichters van Hope for Hasti. De vader van Hasti, die zelf ruim 1100 kilometer op blote voeten had afgelegd om geld op te halen, zei blij dat zijn dat hij Garman heeft geïnspireerd.

Die twintiger heeft al laten weten voorlopig niet meer aan fietsen te moeten denken. Mijn lichaam is op alle mogelijke manieren kapot.

Een lange fietsreis maken is op veel plekken in de wereld populair. Vooral in de zomermaanden trekken avonturiers in Europa erop uit voor een fietsvakantie. Het wereldrecord voor langste fietsreis staat op naam van Lt Col Vishal Ahlawat, een Indiase langeafstandsfietser. Hij voltooide een afstand van 25.337 kilometer in zijn thuisland. De Britse Mark Beaumont brak een record in 2017, voor langste afstand tussen verschillende landen. In de maand juli fietste hij van Parijs naar Jerramungup in West-Australië: een afstand van maar liefst 11.315.29 kilometer.

Deze ingenieuze kampeerfiets is vervoer én verblijf ineen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Vader legt 1100 km af op blote voeten, zoon volgt met maandenlange fietsreis
Sluiten