Julia Osendarp
Julia Osendarp Opvallend 10 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Ontdekkingen van het jaar: ‘Orgasme tegen verstopte neus’ of ‘vervoer neushoorn ondersteboven’

Waarom kun je een neushoorn beter ondersteboven vervoeren? En heeft een orgasme effect op een verstopte neus? De Ig Nobelprijzen werden afgelopen nacht uitgereikt aan de meest bijzondere wetenschappelijke ontdekkingen. Deze soms lachwekkende onderzoeken geven antwoord op vragen die je wellicht nooit stelde. Maar toch leuk zijn om te weten.

Je kent vast de reguliere Nobelprijzen, maar de Ig-variant is net wat ludieker en humoristischer. De tien interessantste wetenschappelijke onderzoeken die je „eerst laten lachen en daarna aan het denken zetten” worden daarvoor bekroond. In verschillende categorieën vielen onderzoeken, met een knipoog, in de prijzen.

Onderzoek naar neushoorn en orgasme en een verstopte neus

Winnaar in de categorie ‘transport’ was het onderzoek naar het vervoer van een neushoorn. De wetenschappers onderzochten het neushoornvervoer per helikopter. Wat bleek? Je kunt een neushoorn beter ondersteboven vervoeren, dan het op z’n zij leggen. Dat blijkt namelijk beter voor de gezondheid van het dier.

Nog een bijzondere winnaar was die uit de categorie ‘geneeskunde’. Onderzoekers van een Duitse universiteit ontdekten namelijk dat orgasmes werken tegen een verstopte neus. De wetenschappers onderzochten de verkoudheid voor en na de seks. En wat denk je? Een orgasme was even effectief als neusspray. Voor gemiddeld een uur lang. De mix van opwinding, fysieke activiteit en hormonale verandering blijken een goed werkend medicijn.

Metro schreef trouwens al eerder over bijzondere wetenschappelijke onderzoeken en de relatie met seks. Wist je bijvoorbeeld dat botox niet bevordelijk is voor je seksleven? En dat er grote verschillen zijn in zelfbevrediging tussen mannen en vrouwen? 

Nederlanders ook winnaar bij Ig Nobelprijzen

Ook een groep Nederlandse onderzoekers viel in de prijzen. Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven onderzochten het gedrag van voetgangers in mensenmassa’s. Daaruit bleek dat de voetgangers gemiddeld 75 centimeter afstand houden om een botsing te voorkomen. Tijdens het onderzoek botsten 80 mensen op elkaar. Als zij hun loopafstand niet hadden gecorrigeerd, waren dit er 18.000 geweest.

Nog een leuke prijswinnaar was die in de categorie ‘vrede’. Drie Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat baarden voordelen bieden bij een gevecht. Het vermindert de impact van een klap. Een baard blijkt dus daadwerkelijk een functie te hebben.

Winnaars Ig Nobelprijzen

Verder vielen ook een onderzoek over communicatie tussen katten en mensen en de voordelen van bacteriën op kauwgomresten in de prijzen. Wil je alle winnaars en hun baanbrekende ontdekkingen weten? Je de hele uitreiking van de Ig Nobelprijzen hier bekijken.

De winnende onderzoeken moesten gepubliceerd zijn in een erkend wetenschappelijk tijdschrift. Normaal gesproken vindt de prijsuitreiking plaats om de befaamde universiteit van Harvard, maar nu gebeurde dit digitaal. Winnaars kregen onder meer een biljet van 10 biljoen Zimbabwaanse dollar. Iets dat eigenlijk helemaal niks waard is.

https://www.metronieuws.nl/eten-drinken/2021/09/5-redenen-waarom-koffie-goed-is/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.