Judith Tielemans
Judith Tielemans | LinkedIn Opvallend 18 aug 2021 / 16:03 uur

Wereldrecordpoging: 19-jarige Zara vliegt solo de wereld rond

Vanochtend was het dan zover: de 19-jarige Zara Rutherford begon haar wereldrecordpoging om als jongste vrouw solo de wereld rond te vliegen. De Belgische avonturier zal met een ultralicht sportvliegtuigje meer dan 51.000 kilometer overbruggen.

route Zara Rutherford
De beoogde route van Zara Rutherford (19)

Daar doet ze zo ongeveer drie maanden over, waarbij ze door 57 landen vliegt over vijf continenten. “Ik ben wel een beetje bang om eenzaam te zijn,” vertelde ze op de Belgische radio voordat ze achter de het stuur klom. “Maar ik denk dat ik vooral mijn kat ga missen.”

Op 14-jarige leeftijd trainen voor pilootbrevet

De appel valt niet ver van de boom. Rutherford komt namelijk uit een familie die gek is van vliegen. Haar Britse vader is een voormalige legerpiloot, die gestationeerd was in België. Voor haar moeder is vliegen een hobby, dat ze graag in haar vrije tijd onderneemt. De opa en een overgrootvader van Rutherford waren piloot, terwijl haar 16-jarige broer in de weer is met sportvliegtuigen. Toen ze 14 jaar was begon de Vlaamse-Britse aan een training om een pilootbrevet te halen. Rutherford zat op een tweetalige middelbare school in België en daarna op een Engelse kostschool. Haar plan is om in september te beginnen met een vervolgstudie.

Het snelle toestel waarmee Rutherford de recordpoging onderneemt is van het type Shark ultralight, met een kruissnelheid van 300 kilometer per uur. Normaal gesproken kun je met z’n tweeën in het vliegtuig zitten, maar speciaal voor deze missie werd er een stoel verwijderd en een extra benzinetank toegevoegd. Snelheid is op zich niet van belang, voorop staat dat ze de tocht volbrengt in goede veiligheid. Wel staat de 19-jarige er helemaal alleen voor, er is geen volgvliegtuig. Het eerste stuk van haar reis voert vandaag naar Schotland. “Ik verblijf wel altijd bij families wanneer ik land, dus hopelijk helpt dat een beetje”, zei ze op de radio. Daarmee hoopt de 19-jarige de gevreesde eenzaamheid tegen te gaan.

Eerst een solo vlucht, daarna de ruimte in

Het huidige Guinness World Record is in handen van de Amerikaanse Shaesta Waiz. Zij was 30 jaar toen ze in 2017 haar solotoer volbracht. De jongste man is de Amerikaan Travis Ludlow. Hij brak het record vorige maand op 18-jarige leeftijd. Rutherford wil met haar Flyzolo avontuur meisjes in de hele wereld inspireren om hun dromen na te jagen en voor technische wetenschappen te kiezen. Vooralsnog zijn er weinig vrouwen in deze sector. Rutherford droomt ervan om astronaute bij NASA te worden.

Daarmee kan de ambitieuze avonturier achter aansluiten bij de droom van vele ruimteliefhebbers. In februari van dit jaar kwamen er 22.000 sollicitatiebrieven binnen op de vacature die de European Space Agency uitschreef.

Onder de sollicitanten zijn bijna duizend Nederlanders. Er vielen 998 cv’s en motivatiebrieven van landgenoten op de mat van de Europese ruimtevaartorganisatie. 30 procent van de brieven komt van Nederlandse vrouwen. In totaal solliciteerden 300 vrouwen op de functie.

Helikopter NASA maakt historische vlucht op déze planeet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wereldrecordpoging: 19-jarige Zara vliegt solo de wereld rond
Sluiten