Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 12 jun 2021

Kreeftvisser opgeslokt én uitgespuugd door walvis: ‘Ineens werd het pikkedonker’

Een Amerikaanse kreeftenvisser zegt dat hij gisteren is opgeslokt door een bultrug. Hij is naar eigen zeggen met de schrik vrijgekomen omdat het dier hem uiteindelijk weer uitspuugde. Experts spreken van een wonder.

„Ik was aan het duiken naar kreeften toen een bultrug me probeerde op te eten”, schrijft de 56-jarige Michael Packard uit de plaats Provincetown, zo’n 200 kilometer ten oosten van Boston. „Ineens werd het pikkedonker.” De visser dacht eerst dat hij was aangevallen door een haai, maar hij voelde geen scherpe tanden. „Toen dacht ik: o mijn god, ik zit in de bek van een walvis en hij gaat me doorslikken”, zegt Packard tegen CBS. De kreeftvisser zat zo’n dertig tot veertig seconden in de bek van de walvis voordat het dier hem uitspuugde. Hij kon ademen omdat hij een zuurstoffles droeg.

Onder de blauwe plekken

Packard zegt onder de blauwe plekken te zitten maar verder geen gebroken botten te hebben. „Ik bedank de reddingswerkers in Provincetown voor hun zorg en hun hulp”, schreef hij vlak nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen. Eén persoon was getuige van de gebeurtenis. Josiah Mayo heeft aan de lokale krant Cape Cod Times verteld dat hij zag hoe de walvis Packard weer uitspuugde. Daarna heeft Mayo de reddingsdiensten gewaarschuwd.

Jooke Robins, een walvisexpert van het Center for Coastal Studies in Provincetown, zegt dat de visser waarschijnlijk op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Hoewel volwassen bultruggen zo’n 16 meter lang kunnen worden en een gewicht 30 ton kunnen bereiken zijn de dieren niet agressief. Ze eten vooral kreeftachtigen en vissen.

Mensen staan niet op het menu van walvissen

Mensen staan bij bultruggen niet op het menu en volgens Robins had de walvis Packard ook niet kunnen inslikken. „Hun bek is vrij breed maar hun keel is tamelijk smal. Een walvis kan op geen enkele manier iets groots als een mens doorslikken”, aldus Robins, die benadrukte dat het belangrijk is dat mensen een veilige afstand houden als zij een walvis zien. „Het is erg belangrijk om de walvissen wat ruimte te geven”, aldus de deskundige.

SOS Dolfijn bouwt ziekenhuis voor zeezoogdieren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Kreeftvisser opgeslokt én uitgespuugd door walvis: ‘Ineens werd het pikkedonker’
Sluiten