Metro
Metro Opvallend 30 jun 2021 / 10:30 uur

Dit ‘eet-slotje’ helpt bij het afvallen en houdt je tanden stevig op elkaar

Een apparaat dat je tanden stevig op elkaar houdt, zodat je niet zomaar kunt eten. Het klinkt wellicht ietwat luguber, maar het bestaat toch echt. Speciaal uitgevonden om gewichtsverlies te stimuleren. Alleen niet iedereen vindt het een briljant idee.

De Nieuw-Zeelandse Universiteit van Otago ontwikkelde de DentalSlim Diet Control, zoals het ijzeren apparaat heet. Het dieet-apparaat is bedoeld voor tijdelijk gebruik en moet uitweg bieden voor mensen die graag willen afvallen. Het apparaat, dat iets weg heeft van een mini-beugel, werkt door middel van een ingenieus systeem. Kleine magneetjes klikken boven en onder de achterste tanden aan elkaar vast. Hierdoor krijgt een gebruiker de mond slechts twee millimeter open. Voldoende om te praten, ademen en vloeibare dingen binnen te krijgen. Iets als dit bestond nog niet in de wereld, claimen de ontwikkelaars.

Wel vet eten, maar geen gezondheidsklachten? Volgens Zweeds onderzoek kan het

Tandarts plaatst apparaat

Professor Paul Brunton van de Universiteit van Otago deed onderzoek naar het apparaatje. „De belangrijkste barrière voor mensen om succesvol af te vallen, is om het vol te houden. Dit helpt hen nieuwe gewoonten aan te leren, waardoor ze gedurende een bepaalde periode een caloriearm dieet kunnen volgen.” Uit zijn onderzoek bleek dat deelnemers gemiddeld 6,4 kilo afvielen in twee weken tijd. Een tandarts brengt het apparaat aan in de mond en in geval van nood kan een persoon deze zelf open maken. Maar dit komt volgens de onderzoekers weinig voor.

Maar niet iedereen lijkt gecharmeerd van het eet-slotje. De universiteit kondigde de bevindingen aan in een Tweet en de reacties waren niet mals. „Een foltermachine”, klinkt het, oftewel een oud-martelwerktuig. Ook maken lezers zich zorgen over de kans voor verstikking als iemand moet overgeven.

Eet-slot helpt bij afvallen

De ontwikkelaars vinden het apparaat een goed alternatief voor een chirurgische ingreep. Ook benadrukken zij dat het eet-slot niet bedoeld is voor snel of langdurig gewichtsverlies. „ Het is eerder bedoeld om mensen te helpen die een operatie moeten ondergaan en die de operatie niet kunnen ondergaan totdat ze afgevallen.” Het apparaat zit volgens hen slechts een paar weken in de mond.

Afvallen met plantaardig eten? ‘Het moet wel leuk blijven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dit ‘eet-slotje’ helpt bij het afvallen en houdt je tanden stevig op elkaar
Sluiten