Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 27 jun 2021 / 08:40 uur

Gevaarlijkste soort bliksem slaat in zee bij Scheveningen

In zee voor de kust van Scheveningen is gistermiddag de bliksem ingeslagen. De gigantische knal zal in Den Haag en omstreken te horen zijn geweest. Buienradar laat weten dat deze enorm harde knal veroorzaakt is door „de gevaarlijkste soort bliksem ter wereld”.

Een analyse laat zien dat de bliksem die in zee is ingeslagen een enorm hoge stroomsterkte had van 267.000 ampère. Voor dit type bliksems ligt het maximum rond de 300.000 ampère, wat betekent dat de bliksem bij Scheveningen dicht tegen het maximum zat. Daarnaast was de ampère van deze bliksem tien keer zoveel als bij een ‘normale’ blikseminslag. Ter vergelijking: uit een stopcontact komt zo’n 220 volt met maximaal 16 ampère.

‘Knal kan voelen als een bominslag’

Dit type bliksem kun je vooral herkennen aan de gigantische knallen die erbij vrijkomen. „Als deze echt dichtbij inslaat, kan het voelen alsof er ergens een bom is ingeslagen”, aldus Buienradar. „Veel mensen in Den Haag en omstreken zullen de klap gehoord hebben.”

Een onweerswolk is aan de onderkant negatief geladen en aan de bovenkant positief. Als het spanningsverschil van een wolk maar groot genoeg wordt, gaat er stroom lopen: de bliksem. In 90 tot 95 procent van de gevallen gebeurt dit via een zogeheten negatieve ontlading, volgens Buienradar.

5 tot 10 procent van de bliksems zijn ‘positieve bliksems’, de meest gevaarlijke soort. Deze slaan niet onder de bui in, maar naast de bui. De bovenkant van de onweersbui is positief geladen en de aarde naast de onweersbui negatief. Ook daartussen kan een stroom gaan lopen, en als dit gebeurt, is dat een zogenoemde positieve bliksem, legt Buienradar uit.

Code geel wegens onweer en bliksem

De afstand die de bliksem moet afleggen door de lucht is in dat geval vele malen groter, waardoor er meer energie nodig is. Zo is het ook gegaan bij de inslag in zee vlak voor Scheveningen gistermiddag: de echte bui hing nog boven land, maar de bliksem sloeg in boven zee.

In een groot deel van het land gaf het KNMI gistermiddag code geel af vanwege de kans op onweersbuien. In de tweede helft van de avond klaarde het weer op. Het KNMI heeft voor de tweede helft van vanmiddag ook code geel afgegeven voor het zuiden van het land vanwege de kans op onweersbuien. De waarschuwing geldt voor de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

De buien trekken noordwaarts en nemen later in de avond in activiteit af. Bij de buien is er lokaal kans op hagel en/of windstoten tot ongeveer 70 kilometer per uur.

Trump valt immigratiebeleid Biden aan: ‘Joe vernietigt onze natie’

Opnieuw ‘bangalijst’ bij Vindicat opgedoken, met namen van 100 studentes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Gevaarlijkste soort bliksem slaat in zee bij Scheveningen
Sluiten