Erik Jonk
Erik Jonk Opvallend 7 apr 2021

Sociale media ‘kleuren’ wit van de sneeuw, code in Nederland is geel

Veel Nederlanders wreven zich vanmorgen even in de ogen. Lag daar nou sneeuw? Ja dus. Een groot deel van het land was wit, de code door storm en sneeuw ondertussen geel.

Een groot deel van Nederland is vanmorgen wakker geworden in een witte wereld. Op veel plaatsen is er volgens weerdienst Weeronline een paar centimeter sneeuw gevallen. Lokaal lag er zelf 5 centimeter. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege plaatselijke gladheid en zware windstoten.

April doet wat ie wil en geeft ons ook sneeuw

Vooral in het oosten van het land viel er sneeuw. In het oosten van Brabant en Limburg, waar het vandaag blijft sneeuwen, komt daar nog meer bij. Lokaal kan het oplopen tot 10 centimeter in de Limburgse heuvels. „Daarmee is dit voor april wel een heel bijzondere situatie”, meldde bureau Weer.nl vanmorgen. Het aloude spreekwoord ‘April doet wat ie wil‘ stak daarmee weer eens de kop op. Het levert op sociale media prachtige en onverwachte plaatjes op.

Plaatselijk glad door sneeuw, code geel

Met uitzondering van het noordwesten waarschuwt het KNMI voor plaatselijke gladheid door sneeuw. In het (noord)westelijk kustgebied is het oppassen geblazen vanwege zware windstoten, die snelheden van 80 tot 100 kilometer per uur kunnen bereiken. In de loop van de dag neemt de wind af en ook de sneeuw gaat vanuit het noordwesten over in regen. In het binnenland kan er nog hagel of natte sneeuw vallen. Het witte goedje dat er al ligt, smelt vanwege zachtere lucht ook weer weg. Het wordt zo’n 7 graden.

Komende nacht wordt het droog en gaat het licht vriezen. Op sommige plekken kan het kwik dalen tot -3 of -4 graden en aan de grond nog iets kouder. De donderdag verloopt droog en iets warmer dan vandaag, met 7 tot 10 graden.

Genieten van mooie plaatjes

En het weekend? Dan komt de grens van zachte lucht uit Zuid-Europa en de kou uit het noorden boven Nederland te liggen. Dat betekent vooral: neerslag. En ja, ook weer natte sneeuw. Het is nog even wachten op volgende week, als het buiten wat aangenamer wordt. Tot die tijd moeten we maar even genieten van de – waarschijnlijk – laatste foto’s met sneeuw van voorjaar 2021.

IJslands ramptoerisme op pauze na nieuwe vulkaanuitbarsting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sociale media ‘kleuren’ wit van de sneeuw, code in Nederland is geel
Sluiten