Jesse Honcoop
Jesse Honcoop | LinkedIn Opvallend 19 apr 2021 / 19:04 uur

Helikopter NASA maakt historische vlucht op déze planeet

Een onbemande Amerikaanse helikopter is vanmiddag opgestegen vanaf Mars. De Ingenuity (Vindingrijkheid) schreef geschiedenis door als eerste helikopter een vlucht op een andere planeet te maken. De historische gebeurtenis was te volgen via een livestream van NASA.

De vlucht op Mars stond eigenlijk al voor 11 april op de planning, maar moest worden uitgesteld vanwege de ontdekking van een technisch probleem bij een laatste test. Vanaf grote afstand moest de vluchtleiding nieuwe software installeren op het Mars-toestel. Toen de helikopter vertrok vanaf onze aarde was NASA nog niet op de hoogte van deze problemen.

De helikopter van NASA

De Ingenuity is bijna één meter hoog en weegt ongeveer twee kilo. De eerste vlucht van deze helikopter duurde niet bijzonder lang, namelijk maar zo’n veertig seconden. „Na een halve minuut op 3 meter hoogte landde het toestel weer op het oppervlak van de rode planeet”, laat het Amerikaanse ruimtevaartagentschap weten.

Eind juli lanceerde NASA de Ingenuitiy-helikopter. Hij reisde mee als ruimbagage in de Perseverance (Doorzettingsvermogen), die kan worden omschreven als een Marskarretje. Samen beleefden ze een reis van 480 miljoen kilometer naar Mars om daar uiteindelijk half februari te landen, in een krater met de naam Jezero.

Omstandigheden op Mars

De ruimtelijke missie is extra knap aangezien de omstandigheden op Mars heel lastig zijn. Op het oppervlak van Mars ligt de luchtdruk ongeveer even laag als bij ons op 30 kilometer hoogte. Tot zover is geen enkele helikopter op onze wereld het gelukt om zo hoog te komen. Daarnaast heeft NASA ook problemen met de energietoevoer. De helikopter draait net als veel buitenaardse apparatuur op zonne-energie, wat daar weinig wordt geleverd. Bovendien moet het toestel ’s nachts temperaturen doorstaan van zo’n 90 graden onder nul.

De Ingenuity kan naar verwachting ongeveer vijf keer vliegen, maar de helikopter legt bij elke poging wel honderden meters meer af. NASA verwacht dat de rest van deze vluchten in de komende 30 dagen plaats gaan vinden. Daarnaast hoopt NASA met deze helikopters makkelijker en sneller onbekende terreinen te verkennen op buitenaardse plekken als Mars. Maar dit kan dus alleen wanneer de helikopter veel grotere afstanden kan afleggen dan hij vandaag heeft gedaan.

Wonen op Mars? Het kan in 2100 en zo ziet dat eruit

Helikoptervlucht ‘rond’ Mars moet ons helpen planeet te verkennen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Helikopter NASA maakt historische vlucht op déze planeet
Sluiten