Ista van Galen
Ista van Galen Opvallend 10 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Albatros maakt hilarische landing tijdens livestream en gaat viral

Een albatros in Nieuw-Zeeland is wereldberoemd geworden na een wat onhandige landing. Het dier ging ‘op z’n bek’ bij een crashlanding, recht voor de camera die daar staat vanwege een livestream.

De albatros is een familie van grote zeevogels en heeft de grootste spanwijdte (lengte van de uitgeklapte vleugels) van alle vogels die nu leven. De spanwijdte van de grootste albatrossen kunnen wel meer dan 340 centimeter zijn.  De dieren brengen vrijwel hun hele leven door boven de zee en komen vooral voor in de Zuidelijke Oceaan en de noordelijke Grote Oceaan.

Hilarische landing

Je zou dus denken dat ze goed kunnen vliegen, en landen. Maar dat valt soms nog tegen. Tijdens de livestream van het natuurreservaat was dit niet helemaal het geval. Een albatros plande een landing vlak voor de camera, maar ging direct neer. In plaats van op te staan, spartelde het nog wat met de poten in de lucht. Vervolgens staat de vogel op en wandelt het uit beeld alsof er niets is gebeurd. Dit tot hilariteit van de kijkers.

Het voorval is gefilmd doordat het Nieuw-Zeelandse natuurreservaat Taiaroa Head bezig was met een livestream. Het broedseizoen van de albatrossen wordt ieder jaar namelijk op deze manier getoond. Zo kunnen de rangers kwetsbare jonge albatrossen beter in de gaten houden. Doordat de kuikentjes er zo lief uitzien, trekt de livestream wereldwijd dagelijks duizenden kijkers. De crashlanding van de albatros in kwestie ging daarom al snel de hele wereld over.

Kijk hier mee naar de livestream:

Crashlanding albatros heel gewoon

Volgens Hoani Langsbury, toerismemanager van het reservaat, zijn zulke crashlandingen heel gewoon voor jonge albatrossen. Maar deze vogel, die zo’n 11 tot 12 jaar oud is, moet volgens de manager genoeg tijd hebben gehad om fatsoenlijk te leren landen. Normaal gesproken brengen albatrossen zo’n vijf jaar op zee door zonder een poot op land te zetten.

„Albatrossen vliegen meestal een tiental minuten rond het landoppervlak en vliegen steeds lager en lager tot ze hun vleugels uitslaan als een soort parachute en uit de lucht vallen”, aldus Langsbury.

Maar de hilarische landing was ook geen teken van klunzigheid. Volgens Lanhsbury werd de vogel waarschijnlijk uit balans gebracht door een plotselinge windvlaag.

Kleinste stembureau van Nederland wijkt eenmalig uit naar de schuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Albatros maakt hilarische landing tijdens livestream en gaat viral
Sluiten