Ista van Galen
Ista van Galen | LinkedIn Opvallend 13 jan 2021 / 11:20 uur

Natuurbescherming boos: ‘Trump’ op rug van bedreigde diersoort lamantijn geschreven

Een lamantijn, dat is een type zeekoe, is afgelopen zondag in Florida gevonden met in grote letters ‘Trump’ op zijn rug geschreven. De natuurbescherming is een onderzoek gestart naar de mishandelaar van het zoogdier. Die zou wel eens een zware straf kunnen krijgen.

Een lamantijn is een groot zoogdier dat in het water leeft en behoort tot de zeekoeien. Deze diersoort bestaat al meer dan 50 miljoen jaar, maar is door menselijk handelen nu een met uitsterven bedreigde diersoort.

Mishandelde lamantijn

De politie werd afgelopen zondag gewaarschuwd, omdat mensen een bijzondere lamantijn zagen zwemmen in de Homosassa-rivier in Citrus County, Florida. De dieren zwemmen ieder seizoen naar de westkust van Florida, dus dat was niets nieuws. Maar aan deze lamantijn viel iets op. Het dier zwom namelijk rond met in grote letters ‘Trump’ geschreven op zijn rug.

Eerst werd gedacht dat de letters in de rug van het dier waren gekerfd, maar dat blijkt toch niet te kloppen. De letters zijn aangebracht in een dikke laag algen. Het dier was verder niet ernstig gewond.

Volgens de Amerikaanse Fish and Wildlife Service en de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission is het niet bekend wie de lamantijn heeft mishandeld. Dat wordt nog onderzocht.

Het Centrum voor Biologische diversiteit, een non-profitorganisatie die bedreigde diersoorten beschermt, belooft zelfs een beloning van 5.000 dollar (omgerekend zo’n 4.100 euro) voor informatie die leidt tot een veroordeling in de zaak.

„Lamantijnen zijn geen reclameborden, en mensen zouden om welke reden dan ook niet met deze gevoelige en bedreigde dieren moeten knoeien:, zegt de directeur van het Centrum voor Biologische diversiteit. „Hoe deze politieke graffiti ook is aangebracht, het is een misdaad om je te bemoeien met deze dieren. Ze worden beschermd door meerdere federale wetten.”

Zware straf

De dader kan nog wel eens een zware straf krijgen, als diegene is opgespoord. Voor het mishandelen van een lamantijn zou je een boete van 50.000 dollar (omgerekend ruim 41.000 duizend euro) en maximaal een jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Lees ook: Waarom ontspringt Rutte de dans bij aangifte toeslagenaffaire?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Natuurbescherming boos: ‘Trump’ op rug van bedreigde diersoort lamantijn geschreven
Sluiten