Metro en ANP
Metro en ANP Opvallend 15 dec 2020 / 19:55 uur

Onderwijs op afstand blijkt toch moeilijk voor veel scholen

Scholen moeten vanaf morgen hun deuren sluiten, iets wat niet voor iedere school goed uitkomt. Een derde van de scholen zegt niet goed voorbereid te zijn op het geven van onderwijs op afstand, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op basis van een peiling onder de leden.

„Scholen weten soms nog niet goed hoe ze lessen gaan invullen. Of ze bijvoorbeeld ’s ochtends allemaal samen inloggen en dan de hele dag online lessen volgen, of alleen tegelijkertijd inloggen en daarna zelfstandig verder werken. Een andere optie is dat de kinderen alleen huiswerkopdrachten krijgen”, meldt een woordvoerder. De woordvoerder geeft aan dat schoolleiders en leraren het onderwijs op afstand zoveel mogelijk willen voorbereiden in de komende drie dagen voordat de vakantie begint.

Voorbereiding scenario’s

Voor het geval dat scholen opnieuw moesten sluiten, heeft twee derde in de afgelopen periode scenario’s voorbereid voor onderwijs op afstand. „Nu dit het geval is, kunnen deze scholen vlot overschakelen naar afstandsonderwijs. Voorzitter van de AVS, Petra van Haren, spreekt van een ‘goede’ uitgangspositie en verdient daarom complimenten. „Al neemt dit niet alle zorgen weg over het voorkomen van achterstanden en het bieden van zo goed mogelijk onderwijs”, zegt de voorzitter.

Geschikte apparatuur

Bij de AVS zijn ongeveer 4000 schoolleiders uit het primair onderwijs, en 500 uit het voorgezet onderwijs aangesloten. De vereniging besloot om na de aankondiging dat scholen de komende weken hun deuren moeten sluiten, maandagavond een peiling uit te voeren. Tot nu toe hebben ongeveer 1000 schoolleiders hierop gereageerd.

Het blijkt dat op 58 procent van de scholen op dit moment niet alle leerlingen in het bezit zijn van een laptop of tablet voor thuisonderwijs. In totaal beschikt ongeveer een vijfde van de leerlingen nog niet over geschikte apparatuur voor onderwijs op afstand. Wel is voor de aanschaf van extra apparatuur overheidssteun beloofd, meldt de AVS.

Kwetsbare leerlingen

Maar niet alle leerlingen moeten verplicht onderwijs op afstand volgen. Kwetsbare leerlingen mogen namelijk wel naar school blijven komen, vertelt de woordvoerder. „Tijdens de eerste schoolsluiting duurde het lang voordat scholen het digitaal onderwijs op orde hadden. We hopen dat dat nu sneller gaat. Maar leerachterstanden bij kwetsbare kinderen en ook het welzijn van kinderen met een onveilige thuissituatie blijven een zorg.”

Lees ook: Op 90 procent van de basisscholen bleven kinderen thuis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Onderwijs op afstand blijkt toch moeilijk voor veel scholen
Sluiten