Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Opvallend 15 nov 2020 / 07:41 uur

Temperatuur recordlang boven de 10 graden, maar het wordt kouder

Nog nooit is de temperatuur zo lang in de dubbele cijfers gebleven als dit jaar. In De Bilt staat de teller op dit moment op 229 aaneengesloten dagen met 10 graden of meer en dat is een record. Kouder weer is nu echter op komst.

Sinds 1 april is het kwik niet meer beneden 10 graden geweest. Het vorige record sinds de weermeting was in handen van 2011, meldt weerdienst Weeronline. Toen kwam de temperatuur van 27 maart tot en met 9 november onafgebroken in de dubbele cijfers.

Klimaatverandering en temperatuur

Een reeks van tweehonderd dagen of meer met temperaturen van 10 graden of hoger kwam tot dusver in slechts zestien van de honderdtwintig jaren dat in De Bilt gemeten wordt voor. Opvallend: van die zestien jaren vallen er tien in deze eeuw en slechts zes in de hele twintigste eeuw. Dat zulke lange reeksen met zachte dagen tegenwoordig veel vaker voorkomen dan vroeger is volledig toe te schrijven aan klimaatverandering.

Ook vandaag wordt het trouwens ‘gewoon warm’:

Door het opwarmende klimaat ligt de temperatuur hoger dan vroeger en zijn temperaturen van 10 graden of meer veel minder zeldzaam geworden. Daardoor is het aantal dagen in het voor- en najaar waar de temperatuur net onder de 10 graden duikt, waardoor een reeks verbroken wordt, kleiner geworden. In juli en augustus is de temperatuur in De Bilt nog nooit lager dan 10 graden geweest.

Vorige eeuw was langste reeks veel korter

In 1902, 1962 en 1974 kwam de temperatuur op slechts 140 aaneengesloten dagen op of boven 10 graden uit in De Bilt en dat is het kleinste aantal sinds het begin van de metingen. In deze eeuw is 2010 het jaar met de kortste reeks. Van 14 mei tot en met 19 oktober, dat zijn 159 dagen, zat de temperatuur onafgebroken in de dubbele cijfers.

Vorig jaar kende De Bilt een reeks van 175 dagen met temperaturen van 10 graden of meer. Daar zijn we dit jaar dus ruimschoots overheen. Een normaal jaar telt gemiddeld 193 aaneengesloten dagen waarbij de temperatuur in De Bilt in de dubbele cijfers uitkomt. Begin vorige eeuw was dat gemiddelde nog 178 dagen.

Koudere temperatuur op komst

Al leek het de afgelopen tijd soms meer op lente dan herfst of winter, daar komt verandering in. Vanaf donderdag is flink kouder weer op komst en komt de temperatuur mogelijk zelfs beneden normaal uit. Vanaf donderdag zet de temperatuur een flinke daling in en volgend weekend komen de maxima tussen 5 en 10 graden uit. Bovendien neemt ’s nachts de kans op nachtvorst toe én is zelfs een kleine kans op winterse buien. Dit weertype is heel normaal voor november, maar omdat we al zo lang gewend zijn aan zacht weer zal het extra fris aanvoelen.

Zo kan het ook

Hoewel het in de loop van de week kouder wordt, kan het halverwege november nog veel kouder zijn. Zo werd het op 15 november 1941 in het Drentse Eelde niet warmer dan -3,6 graden en koelde het op 16 november 1965 af naar maar liefst -13,3 graden. Op 25 november 2005 viel in de Achterhoek een dik pak sneeuw van ruim 20 centimeter. Eind november 2010 viel in een groot deel van het land een laag sneeuw. Het was de opmaat naar een ijskoude en sneeuwrijke december.

Lees ook: Oostenrijk vanaf dinsdag voor tweede keer in lockdown

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Temperatuur recordlang boven de 10 graden, maar het wordt kouder
Sluiten