Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Opvallend 7 nov 2020 / 09:01 uur

La Niña zorgt voor een grote kans op een droge lente

Weerfenomeen La Niña is sinds het einde van de zomer actief en zal waarschijnlijk tot in de lente aanhouden. Hierdoor is de kans op een droge lente in 2021 in Nederland groter dan normaal.

La Niña is een versterking van het gebruikelijke weer. De passaatwinden rond de evenaar waaien krachtiger dan gebruikelijk. Gebieden rond de evenaar die normaal nat zijn worden hierdoor nog natter en droge gebieden worden nog droger. Ook ontstaan meer orkanen, meldt weerdienst Weeronline.

Rond de evenaar neemt de kans op natuurrampen toe. De vele tyfoons die de Filipijnen en Vietnam de laatste weken aandoen zijn hier een voorbeeld van. Ook boven de Atlantische Oceaan ontstaan meer orkanen.

Effect op onze lente

La Niña beïnvloedt vooral het weer in de landen rondom de evenaar, maar ook elders op de wereld raken normale patronen verstoord. De effecten van La Niña op het weer in Nederland zijn beperkt, maar er is wel degelijk een verband met het weer in de lente. Gemiddeld over de laatste 150 jaar is het in het voorjaar na een La Niña droger. De kans op een nat voorjaar neemt na een La Niña volgens het KNMI af van 33 naar 20 procent.

Weeronline had vanmorgen goed nieuws over het weer van vandaag:

De natuurlijke grilligheid van ons zeeklimaat speelt echter een grotere rol en de laatste tien jaar is de lente gemiddeld sowieso droger geworden. Die droge lentes vonden soms ook plaats in jaren zonder een voorafgaande La Niña. Zo was het afgelopen lente recordzonnig en uitzonderlijk droog, met zelfs een recordgroot neerslagtekort.

Geen garantie op een droge lente

Kortom: de kans op een normale tot droge lente is groot, maar dit biedt geen garanties en het is afwachten hoe de lente exact zal verlopen. Gemiddeld, over de periode 1991-2020, valt in de lente 154 millimeter regen. Deze neerslag kan tot stand komen door langdurige lichte regen of door kortdurende heftige regen- en onweersbuien. Een drogere lente zal overigens in beide gevallen meer droge momenten betekenen, maar het lentegevoel is wel totaal anders.

Meestal vindt La Niña plaats tijdens de late herfst en in de winter op het noordelijk halfrond. Het is dan ook de tegenhanger van El Niño, wat Kerstkind betekent. Bij El Niño keert de normale situatie om. Natte gebieden worden droger en droge gebieden natter. Beide fenomenen pieken meestal rond Kerst.

La Niña de afgelopen tien jaar

De vorige La Niña vond plaats in de herfst en winter van 2017-2018. Er volgde in Nederland een extreem warme en zonnige lente. De neerslaghoeveelheid was vrij normaal met gemiddeld over het land 186 millimeter tegen 173 normaal. Ook in de herfst van 2016 en het eerste deel van de winter van 2016-2017 was een La Niña gaande. De daaropvolgende lente was zeer warm, zeer zonnig en zeer droog met gemiddeld 129 mm regen.

In 2010 en 2011 trad de krachtigste La Niña van de laatste tien jaar op. Er volgde in Nederland een uitzonderlijk zonnige, warme en droge lente. Na een neutrale situatie in de zomer van 2011 kwam het tot een minder krachtige La Niña in de herfst en winter van 2011-2012. Het voorjaar van 2012 verliep vervolgens in Nederland ook iets zonniger, warmer en droger dan normaal.

Lees ook: We hoeven geen strenge winter te verwachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
La Niña zorgt voor een grote kans op een droge lente
Sluiten