Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 14 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

India start campagne om inwoners meer suiker te laten eten

Een grote campagne in India roept de inwoners van het land op meer suiker te eten. Het land heeft namelijk een overvloed aan suiker. De Indiërs worden onder meer aangespoord door artikelen met titels als ‘Eet, drink en wees gezond: een beetje suiker kan geen kwaad’.

Terwijl bijna elke diëtist zegt dat we allemaal minder suiker zouden moeten eten, gebeurt in India exact het tegenovergestelde. Daar is door de Indiase brancheorganisatie Indian Sugar Mills Association (ISMA) een grootschalige campagne opgezet om de inwoners van het land richting de zoetigheden te duwen.

Dat doet het land omdat de suikerproductie waarschijnlijk dit jaar zal groeien tot 31 miljoen ton, maar de overheid dreigt te snijden in de subsidies voor de export ervan. Dat betekent dat de markt dus met een overschot blijft zitten.

India: 19 kilo suiker per jaar

In absolute cijfers is het land nu al de grootste suikerconsument ter wereld, maar per persoon komt het ‘slechts’ neer op ongeveer 19 kilogram per jaar. Dat ligt ruim onder het wereldwijd gemiddelde. (Ter vergelijking: In Nederland eten we gemiddeld 40 kilo suiker per jaar). De campagne probeert op verschillende manieren dat cijfer omhoog te krikken.

Op de campagnewebsite van ISMA staan onder andere artikelen met als titel ‘Eet, drink en wees gezond: een beetje suiker kan geen kwaad’.

India start campagne om inwoners meer suiker te laten eten
Een Indiër aan het werk op een suikerrietveld. India is de grootste suikerconsument ter wereld. Foto: ANP.

‘Gratis suikers’

Het initiatief heeft een totaal tegenovergestelde strekking van campagnes in andere landen, waar de suikerconsumptie vaak wordt geprobeerd te beperken. Zo is er in ons land jaarlijks de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds waar mensen worden opgeroepen een week lang te eten zonder toegevoegde suikers.

Ook de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is bezorgd over ons zoete eetpatroon. Vooral de ‘gratis suikers’, die producenten aan voedsel en drank toevoegen, zijn volgens de gezondheidsorganisatie een probleem. Uit onderzoeken blijkt dat het witte goedje zorgt voor gezondheidsproblemen, zoals obesitas en diabetes.

Toch is de directeur van het Indiase voedselagentschap van mening dat de reputatie van suiker onterecht is, schrijft de BBC. „Er doen veel mythes de ronde over suiker en de consumptie ervan zonder wetenschappelijk bewijs”, zegt Sudhanshu Pandey.

Lees ook: Dit vindt Metro van de André Hazes Burger, de L’André

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
India start campagne om inwoners meer suiker te laten eten
Sluiten