Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Opvallend 18 nov 2020 / 12:49 uur

Goede reden waarom je vandaag een foto van je kat mag en moet posten

Vandaag mag je weer een foto van je kat posten. Of misschien wel moét je. Dat heeft namelijk alles te maken met de Europese dag ter bestrijding van de seksuele uitbuiting van kinderen.

Natuurlijk mag je elke dag kattenfoto’s plaatsen (of wij dat nou leuk vinden of niet). Maar de Belgische organisatie Child Focus heeft opgeroepen om vandaag, woensdag 18 november, de hele dag massaal kattenfoto’s te delen. Het gaat om een symbolische actie om de verspreiding van beelden van seksueel kindermisbruik onder de aandacht te brengen. In België wordt zo ingegaan op de Europese dag ter bestrijding van de seksuele uitbuiting van kinderen. Daar kunnen wij best aan meedoen toch?

Foto kat met hashtag #catsforkids

De stichting bij onze zuiderburen roept op om zoveel mogelijk kattenfoto’s te delen met de hashtag #catsforkids. Want de 243.000 beelden van poezen die elke dag onze Instagram overspoelen, zijn niets vergeleken met de 19 miljoen foto’s van seksueel kindermisbruik die dagelijks circuleren.

Juist ja: naar schatting 19 miljoen foto’s van kindermisbruik gaan dagelijks de wereld rond. Dat is 78 keer het aantal geschatte dagelijkse kattenfoto’s. „Zoveel beelden van kindermisbruik klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het probleem blijft vaak onder de radar”, zegt Heidi De Pauw van Child Focus tegen VRT NWS. „Zulke beelden gaan niet zozeer op Instagram rond, ze worden gepost op het darkweb, fora en eventueel in versleutelde Whatsapp-groepen.”

Symbolische actie

De oproep om massaal kattenfoto’s te delen is dus een symbolische actie om op een laagdrempelige manier aandacht te vragen voor de problematiek. „Als mensen vandaag een kattenfoto zien, staan ze hopelijk even stil bij het feit dat er voor die kattenfoto 78 beelden van kindermisbruik rondgaan”, aldus De Pauw.

Wie ook graag de actie wil ondersteunen en tegelijk de kans niet onbenut wil laten om z’n fantastische poezenbeest met de wereld te delen, gebruikt dus de hashtag #catsforkids en voegt een mooie boodschap toe.

Lees ook: Dit zegt het over je als je een honden- of kattenmens bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goede reden waarom je vandaag een foto van je kat mag en moet posten
Sluiten