Metro
Metro Opvallend 12 nov 2020 / 15:45 uur

Dronken arts moet de gevangenis in na fatale keizersnede

Een Franse rechtbank heeft een Belgische arts veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van de dood van een Britse vrouw. De vrouw kwam om het leven doordat de  anesthesist een keizersnede onder invloed van alcohol uitvoerde.

De arts mag haar beroep niet langer uitvoeren van de rechter. De 51-jarige Helga W. werd veroordeeld voor doodslag van de Britse Xynthia Hawke. Zij werd in 2014 opgenomen op de kraamafdeling van een ziekenhuis in de Franse stad Pau en overleed vier dagen later na een chaotische keizersnede aan een hartstilstand op 28-jarige leeftijd. Tijdens de operatie hadden haar hersenen te weinig zuurstof gekregen. Haar zoon overleefde de keizersnede wel.

Arts had beademingsbuis verkeerd aangebracht

Na onderzoek bleek dat W. tijdens de operatie de beademingsbuis niet had aangebracht in de luchtpijp, maar in de slokdarm van Hawke. Ze zou ook een zuurstofmasker hebben gebruikt in plaats van een beademingsapparaat. Hawke werd volgens getuigen wakker tijdens de operatie en trok de slangen eruit. Ze begon te braken en schreeuwde dat ze pijn leed.

Een foto van de advocaat van de familie van het slachtoffer
De advocaat van de familie van slachtoffer Xynthia Hawke, Philippe Courtois. Foto: AFP / Gaizka Iroz

Tien jaar lang wodka met water

Op de dag van het fatale incident was de arts haar werkdag begonnen met het drinken van wodka met water, zoals ze tien jaar lang elke dag deed. Ook had ze een glas rosé gedronken met vriendinnen. Collega’s vonden haar adem die dag naar alcohol ruiken. W. beweerde in eerste instantie dat het beademingsapparaat kapot was en ze vond dat haar collega’s ook schuld droegen.

De veroordeelde werkte nog geen twee weken in het ziekenhuis. Ze was naar Frankrijk verhuisd, nadat zij in een Belgisch ziekenhuis was ontslagen omdat ze dronken op haar werk was verschenen.

Lees ook: Voor Noord-Koreaanse rokers wordt het even slikken, hun leider paft gewoon door

Lees ook: Sterretjes mogen nog wel: ‘Niet knallend, maar sissend het jaar uit…’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dronken arts moet de gevangenis in na fatale keizersnede
Sluiten