Metro
Metro Opvallend 15 nov 2020 / 13:58 uur

Belgische duif voor recordbedrag van 1,6 miljoen euro verkocht

Een anonieme koper uit China heeft 1,6 miljoen euro betaald voor de Belgische duif New Kim. Ze is daarmee de duurste geveilde duif ooit in Europa. Het vorige record stond op naam van de West-Vlaamse topduif Armando, waarvoor ruim 1,2 miljoen euro was betaald.

New Kim is afkomstig van kwekers uit Berlaar in de provincie Antwerpen. „De koper van New Kim is dezelfde als die van Armando”, zegt Nikolaas Gyselbrecht van veilingsite Pigeon Paradise (PIPA) tegen de Belgische zender VRT. „Hij gaat die twee wellicht koppelen.”

Vanmorgen stond de teller nog op ruim 1,3 miljoen, maar in het laatste uur kwam daar nog eens 300.000 euro bij. Toch is New Kim niet de duurste duif ooit ter wereld. In november 2018 werd er in China bijna 2,8 miljoen voor een duif betaald.

Mannetjesduif duurder

Het is volgens Nikolaas Gyselbrecht bijzonder dat de vrouwtjesduif zoveel geld opleverde. „Normaal is een mannetjesduif meer waard, omdat daar meer nakomelingen mee kunnen worden gekweekt. Een vrouwtje is beperkt in haar eitjes. In verhouding is New Kim dus nog duurder.”

Dit weekend en morgen worden op PIPA alle duiven verkocht van een familie van kwekers uit Berlaar. „In totaal zijn er 445 duiven in die collectie”, zegt Gyselbrecht tegen VRT. „De totale collectie staat momenteel op 3,7 miljoen euro, maar er is nog maar een aantal duiven geveild.”

Lees ook: Hamilton evenaart met zevende wereldtitel record Schumacher

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belgische duif voor recordbedrag van 1,6 miljoen euro verkocht
Sluiten