Ista van Galen
Ista van Galen | LinkedIn Opvallend 2 okt 2020 / 08:25 uur

Rechter beslist: broodje van Subway is geen echt brood

De broodjes die Subway altijd gebruikt, mogen helemaal niet als brood beschouwd worden. Er zit namelijk te veel suiker in. Dat heeft het hooggerechtshof in Ierland geoordeeld.

De uitspraak werd gedaan in een rechtszaak over de belasting die over het ‘brood’ wordt betaald. Een Ierse franchisenemer was namelijk van mening dat hij geen btw hoefde te betalen over de Subway-broodjes, zo meldt de BBC. In Ierland wordt brood namelijk gezien als ‘basislevensmiddel’ waarbij het btw-percentage 0 procent is.

Natuurlijk Subway-brood

„Het brood van Subway is, natuurlijk, brood”, zei een woordvoerder van Subway in de rechtszaak. „We bakken al meer dan drie decennia vers brood in onze winkels en onze gasten komen elke dag terug voor belegde broodjes op dat specifieke brood, dat zo goed ruikt als dat het smaakt.”

Te veel suiker

Maar volgens de rechtbank zijn de Subway-broodjes helemaal geen basislevensmiddel. Dat komt door de hoeveelheid suiker die in de broodjes is verwerkt. Volgens de Ierse btw-wet mogen sommige ingrediënten in brood, zoals suiker en vet, niet meer dan 2 procent van het gewicht van het deeg zijn.

In broodjes van Subway zit ongeveer 10 procent suiker, in zowel het witte als volkoren brood. De franchisenemer moet volgens de rechter dus gewoon 13,5 procent btw betalen.

Niet de eerste keer

Dit is niet de eerste keer dat er een rechtszaak wordt gevoerd over de Subway-broodjes. Zo besliste een rechter in 2015 dat de broodjes te klein waren. De ’30 centimeter’-broodjes waren in werkelijkheid namelijk maar 28 centimeter.

Lees ook: #Ikwilnaarschool: Studenten demonstreren voor meer fysiek onderwijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechter beslist: broodje van Subway is geen echt brood
Sluiten