Metro
Metro Opvallend 26 okt 2020 / 18:34 uur

Maan heeft meer bevroren water dan verwacht: ‘Zo cool!’

NASA is helemaal ‘over de maan’, en kondigde het van tevoren groots aan op social media: join us, en we onthullen onze nieuwste ontdekking over de maan!

Hun maanvondst, die ze dankzij hun grote vliegende telescoop – die zelfs een eigen Twitter-account heeft – deden, heeft alles met heel koud water te maken.

Water maan

De maan bevat waarschijnlijk meer bevroren water dan gedacht. Dat water is bovendien redelijk gemakkelijk te bereiken, en dat kan interessant zijn voor astronauten die de komende jaren weer naar de maan en terug gaan.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft de ontdekking vandaag tijdens een live-stream naar buiten gebracht. Of het water daadwerkelijk kan worden gewonnen en gebruikt, moet nog blijken.

Lees ook: Beerdiertjes allereerste levende wezentjes op de maan?

‘Boring’

Mensen reageren wisselend op het grote nieuws. „Boriiiiing!”, vindt iemand op Twitter. „Ik hoopte op de verborgen bases van Hitler, of de Annunaki… Het is niet voor niets 2020!”

Iemand anders is juist wild enthousiast over de vondst. „Wetenschap is echt zo cool!” En Sonny Bunch uit Los Angeles heeft misschien wel een vooruitziende blik. „Kan niet wachten om 50 dollar uit te geven aan een blokje ijswater van de maan voor in mijn Old Fashioned, in een LA cocktailbar.”

Waterijs

Dat de maan waterijs bevat, was op zich al redelijk bekend, maar tot nu toe ging het daarbij vooral om diepe kraters op de noordpool en zuidpool van de maan. Zulke plekken zijn heel moeilijk begaanbaar. De NASA heeft nu vastgesteld dat er ook water voorkomt op plekken waar de zon op schijnt. Bovendien is er waterijs in zogenoemde ‘cold traps’, koude plekken in de schaduwgebieden op de maan. Sommige van die plekken zijn maar een meter groot, maar de maan heeft zo veel van zulke plekken, dat ongeveer 20 procent van al het ijs op de maan daar waarschijnlijk te vinden is.

Het bevroren water zit onder meer in de grote krater Clavius, die vanaf de aarde met het blote oog te zien is. Het gaat niet om grote plassen water: de Saharawoestijn heeft ongeveer honderd keer zo veel water als de maan.

Missies

Dat er waterijs verspreid is over de maan, is erg aantrekkelijk voor bemande missies. Vermoedelijk heeft elke plek waar astronauten landen wel water in de buurt, en bovendien is dat water eenvoudiger te winnen dan in een krater. Het water kan ook iets vertellen over de geschiedenis van de maan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maan heeft meer bevroren water dan verwacht: ‘Zo cool!’
Sluiten