Metro
Metro Opvallend 26 okt 2020 / 16:29 uur

Gevonden menselijk bot op Ameland blijkt minimaal 1770 jaar oud

Het kan natuurlijk gebeuren dat je tijdens een sessie lekker uitwaaien op het strand stuit op een bot. Misschien denk je eerst nog even dat het een uit de kluiten gewassen hondenbot is, en wil je het ding al bijna aan je viervoeter geven, mocht je die hebben. Totdat je beter kijkt en beseft dat je hoogstwaarschijnlijk zojuist een menselijk bot hebt opgeraapt.

Het overkwam een Amelander op 29 maart van dit jaar. Omdat het vermoeden bestond dat het om een menselijk bot ging, zocht de eilander contact met de politie op Ameland.

Bot van vermist persoon?

De gedachte was dat het om een vermist persoon zou kunnen gaan en dat door DNA-afname mogelijke nabestaanden konden worden getraceerd. Met dat doel stuurde politie Ameland het bot op naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het NFI komt nu met een wel heel opmerkelijke uitslag, schrijft Politie Noordoost Fryslan op haar Facebook-pagina.

Het bot is inderdaad van een mens, maar als het toebehoorde aan een persoon die misschien wel door een misdrijf om het leven kwam, zou het inmiddels wel verjaard zijn… Het bot blijkt na onderzoek namelijk minimaal 1770 jaar oud!

Lees ook: HEMA introduceert vega rookworst, de OokWorst (zonder bot)

‘Wat speciaal’

Het NFI heeft laten weten dat het bot een opperarmbeen betreft dat hoorde bij een persoon die leefde in de Midden Romeinse tijd en die overleden is tussen ca. 87 en 250 jaar na Christus. Het moge duidelijk zijn dat, in verband met die datering, het niet opgenomen is in de databank van vermiste personen. Het bot is inmiddels overgedragen aan een archeologisch instituut.

„Goh wat speciaal, onvoorstelbaar dat het er nog zo uitziet”, reageert iemand op het bericht van de politie. Een ander noemt het ‘heel interessant’ en weer een ander denkt wel te weten aan wie het bot toebehoorde. „Een verdronken zeeman waarschijnlijk.”

Gevonden bot blijkt uit Romeinse tijdAmeland – Een menselijk bot, dat in het voorjaar op het strand werd aangetroffen,…

Posted by Politie Noordoost Fryslan on Monday, October 26, 2020

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gevonden menselijk bot op Ameland blijkt minimaal 1770 jaar oud
Sluiten