Metro
Metro Opvallend 23 okt 2020 / 20:03 uur

Finland: vluchteling zette eigen dood in scène voor verblijfsvergunning

In Finland heeft een vluchteling zijn eigen dood in scène gezet. De situatie veroorzaakte destijds, in 2017, heel wat ophef. Zo stopte Finland tijdelijk met het uitzetten van mensen en moest het nabestaanden compenseren. Twee mensen die de man geholpen hebben met het in scène zetten van zijn dood, worden in Finland verdacht van fraude. De autoriteiten vermoeden dat de migrant nog springlevend is.

Een van de verdachten is de 24-jarige dochter van de asielzoeker. In december 2017 beweerde zij dat haar vader was doodgeschoten in Irak. Nadat zijn asielaanvraag was afgewezen in Finland, zou hij vrijwillig zijn teruggekeerd naar Irak. De andere verdachte is de toenmalige partner van de vrouw.

Vervalste documenten

Finse aanklagers zeggen dat documenten over de dood van de man vervalst zijn. De man zou zijn dood in scène hebben gezet om een verblijfsvergunning voor zijn dochter en haar kind te kunnen regelen. De twee verdachten riskeren een gevangenisstraf van vier jaar.

Europese rechters hadden Finland in 2019 opdracht gegeven de nabestaanden een schadevergoeding te betalen van 20.000 euro. De Finse autoriteiten hadden zich moeten realiseren dat de asielzoeker in Irak gevaar zou lopen, oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Lees ook: Kabinet: alle scenario’s op tafel als cijfers blijven oplopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Finland: vluchteling zette eigen dood in scène voor verblijfsvergunning
Sluiten