Metro
Metro Opvallend 8 okt 2020 / 15:43 uur

Eindelijk vrij: man zit 44 jaar onschuldig gevangen

Een Amerikaanse man die 44 jaar onschuldig gevangen zat, is eindelijk vrij. Sinds augustus wordt hij dagelijks in zijn eigen bed wakker en dat kan hij nog steeds niet geloven.

De 64-jarige Ronnie Long, een man van kleur, stond in 1976 terecht voor een volledig witte jury. Hij zou ingebroken hebben en daarbij een vrouw hebben verkracht. Het slachtoffer vertelde de jury destijds dat er geen twijfel over was dat Long de dader was.

Opnieuw naar bewijsmateriaal gekeken

Het oordeel: Long moest tachtig jaar achter de tralies. Daarbij werd bewijsmateriaal genegeerd. Op de plaats delict zijn haren, vezels uit kleding en vingerafdrukken gevonden die niet overeenkomen met het dna van Long.

Na 44 jaar is het bewijsmateriaal eindelijk opnieuw bekeken en kwam men tot de conclusie dat Long misschien toch niet opgesloten had moeten worden. Op 27 augustus mocht hij de hij het gevang eindelijk verlaten.

Daar kan hij nog steeds niet aan wennen, vertelt hij in het programma Good Morning Britain. „Ik ben nog niet veel op pad geweest. Maar deze vrijheid, die zal ik de rest van mijn leven koesteren.” Hij laat weten zijn overgebleven tijd op aarde zo goed mogelijk te gebruiken en zoveel mogelijk te genieten. Waar hij het meest van geniet? „Met mijn familie zijn. En kunnen eten wat ik wil.”

Jaren gevangen

Dertig jaar lang vocht Long tegen zijn veroordeling. Pas recent kwam er toestemming om het bewijs opnieuw te bekijken. De advocaten van Long hebben dit bewijs destijds ook niet onder ogen gekregen. Ook de vingerafdrukken die zijn gevonden op de plaats delict die bewijzen dat Long het nooit gedaan kan hebben, zijn niet aan zijn advocaten gegeven.

Die advocaten laten het er niet bij zitten, er wordt gekeken hoe Long compensatie kan krijgen voor de 44 jaar die hij niet in vrijheid kon doorbrengen. „De straat uitlopen richting het centrum en een shirt kopen, alleen die vrijheid is al genoeg. Het is overweldigend als je het vergelijkt met waar ik vandaan komt.”

Lees ook: Vrouw per ongeluk doodgeschoten tijdens nepgijzeling op TikTok

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eindelijk vrij: man zit 44 jaar onschuldig gevangen
Sluiten