Metro
Metro Opvallend 7 okt 2020 / 13:09 uur

Asbest ontdekt in make-up van Hema en Douglas

In de make-up van winkels Hema en Douglas zit asbest. Dat meldt actualiteitenprogramma EenVandaag. Onderzoekers van laboratoria in Nederland en de VS vonden kankerverwekkende asbestvezels in de producten.

Het gaat op specifieke cosmetica artikelen die bij de winkels verkrijgbaar zijn. Bij Douglas is dit het ‘My Cheek Palette Blush’ en bij de Hema de ‘B.A.E. Loose Powder Foundation 2nd Skin’.

Verschillende onderzoeksresultaten

EenVandaag vroeg de winkelketens om een verklaring. Zowel Douglas als Hema ontkennen de bevindingen en claimen dat de producten veilig zijn. De winkels zouden na de ontdekking zelf ook onderzoek hebben laten uitvoeren bij  TNO en Wessling. Uit die resultaten kwam geen asbest naar boven.

De verschillende uitkomsten zijn volgens experts te wijten aan de gebruikte onderzoeksmethoden. Zo wordt asbest bij de ene test wel ontdekt en bij de andere niet. In make-up zit talk en soms brengt dit asbestvezels met zich mee. Hema benadrukt echter dat dit nauwlettend wordt gecontroleerd.

Het onderzoek in de VS werd uitgevoerd door asbestonderzoeker Sean Fitzgerald. Hij toonde eerder in andere make-up merken ook asbest aan. Het Expertisecentrum Asbest en Vezels (ECAV) en het asbestlaboratorium Nomacon in Vianen deden in Nederland het onderzoek. Volgens onderzoek van het RIVM uit 2018 naar asbest in make-up, is de kans klein dat gebruikers gezondheidsschade ondervinden.

Hema wil uitzending voorkomen

Hema probeert via de rechter de uitzending van EenVandaag te voorkomen. Vandaag is er voor dat verzoek een kort geding. De winkelketen probeerde maandag het nieuws ook te onderscheppen en publicatie tegen te gaan. Toen bepaalde de rechter dat de uitzending door mocht gaan.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Asbest ontdekt in make-up van Hema en Douglas
Sluiten