Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 26 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

170.000 euro schade aan gevangenis door mislukte ontsnappingspoging

Toen Omar L. op 19 januari uit gevangenis Ooyerhoek in Zutphen probeerde te ontsnappen, werd voor 170.000 euro schade aangericht aan de gevangenis. De ontsnappingspoging mislukte en de vier handlangers van Omar L. konden opgepakt worden. De penitentiaire inrichting wil de schade verhalen op de vier Franse verdachten die vandaag terechtstaan in de rechtbank in Zutphen.

Omar L. probeerde niet alleen te ontsnappen, hij kreeg hulp van de vier verdachten. Volgens justitie hebben zij geprobeerd met een slijptol en een betonschaar een opening te creëren in de omheining van de gevangenis. Daarnaast staken ze een bestelbus in brand, daarmee blokkeerden ze een toegangsdeur. Dat deden ze door brandende fakkels onder de bestelbus te gooien.

Toen duidelijk was dat ze de gevangenis niet binnen zouden komen, gingen de vier verdachten er in een auto vandoor. De in brand gestoken bestelbus lieten ze bij de gevangenispoort achter. Door deze mislukte ontsnappingspoging ontstond schade aan hekken, deuren en de bedrading van de gevangenis.

Hulp bij ontsnappingspoging

De vier Fransen worden verdacht van hulp bij een ontsnappingspoging, brandstichting, vernieling van de hekwerken en heling van de gebruikte vluchtauto’s.

De twee Fransen lberic G. (30) en Bilal L. (27) staan vanochtend terecht. Vanmiddag komen de zaken van de andere twee verdachten, Foulet N. (22) en Hatime O. (25), aan bod.

De rechtszaak begon met het vertonen van de bewakingsbeelden die zijn gemaakt op en rond het gevangenisterrein.

Lees ook: ‘Verdoofd’ geeft heftige inkijk in wereld van verslaving: ‘Alcohol en drugs waren mijn beste vrienden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.