Metro
Metro Opvallend 4 sep 2020 / 10:16 uur

Vrienden vermist sinds 1974, politie gaat nog één keer zoeken

De politie doet nog een laatste poging om de vrienden Piet Hölskens en Hans Martens uit het Noord-Brabantse Asten te vinden. Ze zijn sinds 1974 vermist.

Dinsdag wordt er nog één keer gezocht in het water van de Brink in Liessel (Brabant), op twee locaties. Daar ligt een metalen voorwerp in het water, zo wees eerder onderzoek uit. Mogelijk gaat het om de auto waar de twee mannen in reden toen ze verdwenen.

Specialisten gaan de bovenlaag zand van de bodem weggraven totdat de bovenzijde van het object vrij komt te liggen. Dan kan door duikers en met camera’s beoordeeld worden of dit inderdaad de auto is, een rode Fiat. De totale zoektocht zal maximaal vier dagen duren.

Vermist, maar eventueel misdrijf is verjaard

De politie Oost-Brabant geeft aan dat zelfs als de twee mannen worden gevonden, mogelijk niet meer is vast te stellen hoe ze aan hun einde zijn gekomen. Dat is ook niet meer relevant voor het onderzoek, want een eventueel misdrijf is sowieso verjaard. Mocht dit onderzoek niets opleveren, dan zijn er geen verdere aanknopingspunten meer.

Hölskens en Martens verdwenen in de nacht van 16 op 17 maart 1974 na een avond stappen in Deurne. De politie gaat ervan uit dat ze zijn vermoord. Martens zou een geheime verhouding hebben gehad met een getrouwde vrouw. Een van de scenario’s is dat hij naar een afgelegen plek is gelokt en daar omgebracht. Aangenomen wordt dat Hölskens als getuige ook is vermoord.

In 2018 werd ook een poging gedaan om de twee vrienden te vinden.

Een illustratie van de zoektocht naar de twee vrienden in 2018

Met speciale apparatuur die een scan maakte van de bodem onder een waterplas in het Brabantse Liessel, werd de zoektocht toen hervat naar de twee mannen.

Zoeken tot op dertig meter diepte

Daarvoor werd een zogeheten magnetometer gebruikt, die de aanwezigheid van ijzerhoudende objecten in de bodem kan opsporen. Een auto kon volgens de politie toen tot op een diepte van dertig meter worden gedetecteerd. De resultaten van de bodemscan leverden na weken van onderzoek niets op.

Omdat de verdwijning altijd een raadsel is gebleven, gaat de politie er nu nog één keer voor.

Lees ook: Peter R. de Vries speelt rechercheur in ‘De Grote Sinterklaasfilm’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrienden vermist sinds 1974, politie gaat nog één keer zoeken
Sluiten