Metro
Metro Opvallend 11 sep 2020 / 10:35 uur

Geld stroomt binnen voor stervende vader (39) die zijn kinderen nog wil zien

Vier Australische kinderen die graag hun stervende vader willen bezoeken, moeten ruim 9800 euro aan hotelquarantainekosten betalen om hem te mogen zien. Een doneeractie heeft dat bedrag intussen rúim opgehaald.

Mark Keans (39) heeft terminale kanker en woont in Brisbane in de staat Queensland, zijn kinderen verblijven in Syndey. De autoriteiten van Queensland hebben herhaalde verzoeken om vrijstelling van de strenge reisbeperkingen van Covid-19 afgewezen.

Inzamelingsactie vader Mark

De kwestie heeft tot grote ophef geleid in Australië en het raakt mensen, ook op social media. Een inzamelingsactie op GoFundMe om het benodigde geld op te halen heeft inmiddels al bijna 232.000 Australische dollars (ruim 140.000 euro)  opgebracht. De Australische premier Scott Morrison heeft ruim 600 euro overgemaakt.

Knuffels

„Ik heb gedoneerd omdat wij, in tegenstelling tot de premier van Queensland, medelevende mensen zijn die Marks kinderen de rest van hun leven niet willen zien lijden omdat ze hun stervende vader niet konden bezoeken”, schreef een van de schenkers. Anderen reageren met ‘God bless you, family’ en ‘Australian lives matter…’

Een gulle schenker (500 Australische dollars) zegt dat de politiek gek is geworden. „Jullie verdienen beter, geniet van elkaars knuffels en koester de momenten.”

‘Money grab’

Toch zijn er ook hele andere reacties, ondervond initiatiefnemer Jamie O’Brien. Op de website van de doneeractie die Marks Last Wish heet, schrijft hij dat hem soms wordt verweten dat het inhalig en egoïstisch is. Maar dat is het dus zeker niet, verdedigt hij zich. „Ik ben een vriend van de familie en ik ben met deze pagina begonnen om de druk van de familie van Mark weg te nemen, dus ik beantwoord graag alle vragen die mensen hebben. Ik waardeer het alleen niet als mensen suggereren dat de familie dit alleen maar doet als een ‘money grab’.”

Verder bedankt hij alle anderen voor de lieve reacties en donaties. „Dit bewijst maar weer dat in ons land echt de beste mensen wonen die je maar kunt vinden.” Al komen de donaties intussen uit heel de wereld.

Keans’ choice

Australië heeft extreem strenge reisbeperkingen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zelfs voor het reizen tussen de staten.

Keans kreeg eerst nog te horen dat hij slechts één kind moest kiezen dat hem mocht zien. De deelstaatregering kwam daarop terug en stemde ermee in alle kinderen toe te staan hun vader te zien. Maar alleen als ze twee weken op eigen kosten in quarantaine gingen in een hotel.

De gezondheidsautoriteiten in Queensland zeggen in een verklaring geen keuze te hebben. „We bevinden ons middenin een wereldwijde pandemie en we moeten onze gemeenschappen beschermen, vooral de meest kwetsbare leden.”

Lees ook: Doneeractie voor Poolse held die kinderen wilde redden, ging ook als een malle

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geld stroomt binnen voor stervende vader (39) die zijn kinderen nog wil zien
Sluiten