Metro
Metro Opvallend 24 sep 2020 / 13:10 uur

Geen drugshonden, maar coronahonden op Fins vliegveld

In Finland wordt een opvallende manier gebruikt om reizigers die met het coronavirus besmet zijn op te sporen. In plaats van drugshonden, gebruiken ze daar nu speciale coronavirus-honden. Die honden zijn getraind om het virus te kunnen ruiken.

Er was enkele maanden sprake van relatieve rust rondom het virus in het land, maar vandaag waarschuwde Finland dat de situatie in een „alarmerende” richting gaat.

Gevallen verdubbeld

In de afgelopen twee weken is het aantal nieuwe gevallen in Finland verdubbeld. De teller staat nu op 798 nieuwe gevallen. Ongeveer de helft van die besmettingen zijn mensen onder de 30 jaar, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

De Finse volksgezondheidsinstantie THL breidde in reactie daarop haar advies om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer uit naar alle openbare binnenruimtes en openbare evenementen in regio’s waar de epidemie zich in een stroomversnelling bevindt.

Om besmette reizigers die Finland inkomen sneller op te speuren, zijn honden ingezet. Normaal dienen honden op het vliegveld om drugs te vinden, maar deze honden zijn speciaal getraind om het coronavirus te herkennen. Luchthaven Finavia bevestigt dat in totaal tien honden worden getraind.

Op deze foto is een van de coronahonden te zien, naast zijn trainer op het vliegveld.
Een van de honden die getraind is om het virus te ruiken, staat klaar bij de testlocatie op het vliegveld. Foto: ANP

Gevoelige hondenneus

De gevoelige neuzen van de honden kunnen de aanwezigheid van het virus ruiken, blijkt uit tests uitgevoerd door dierenartsen. Zelfs ver voordat de symptomen zichtbaar zijn, herkennen de coronahonden het virus. „Een hond heeft slechts 10 tot 100 moleculen nodig om het virus te identificeren, terwijl testapparatuur 18 miljoen virusdeeltjes vereist”, luidt de verklaring van de luchthaven.

De viervoeters komen niet in direct contact met de mensen. Reizigers krijgen een doek over hun huid geveegd, waar de ‘Covid-19-hond’ in een aparte ruimte aan snuffelt. „We behoren tot de pioniers,” zegt luchthavendirecteur Ulla Lettijeff. „Voor zover we weten heeft geen enkele andere luchthaven geprobeerd om de reukzin van honden op zo’n grote schaal te gebruiken tegen Covid-19.”

Lees ook: Boerin Steffi en haar Roel verwachten eerste kindje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen drugshonden, maar coronahonden op Fins vliegveld
Sluiten