Metro
Metro Opvallend 9 sep 2020 / 20:47 uur

Ernstig zieke Fransman gaat eigen overlijden toch niet livestreamen

De ongeneeslijk zieke Fransman die was gestopt met eten en beelden van zijn dood live zou uitzenden, ziet af van zijn plan. „Ik heb het niet meer in me om verder te vechten”, zei Alain Cocq vanuit het ziekenhuis in Dijon.

De 57-jarige Cocq lijdt al 34 jaar aan een degeneratieve aandoening en had om actieve euthanasie gevraagd, maar dat verzoek is afgewezen. Hij weigerde daarom sinds zaterdag te eten en te drinken. De Fransman maakte vandaag bekend dat hij inmiddels toch weer is gevoed en dat hij binnenkort weer naar huis kan.

Livestream geweigerd door Facebook

Facebook weigerde medewerking aan het plan van Cocq, die beelden van zijn dood wilde uitzenden via dat platform. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat de regels het tonen van pogingen tot zelfdoding niet toestaan. Hij toonde wel begrip voor de wens van Cocq „om aandacht te vragen voor dit complexe vraagstuk”.

Vorige week zei de 57-jarige man in een video nog dat hij voor het laatst gegeten had: „Ik heb mijn laatste maal genuttigd… Ik drink nog een keer op jullie gezondheid. De weg naar de verlossing begint, en geloof me, ik ben gelukkig.”

Euthanasie niet toegestaan

Actieve euthanasie is in Frankrijk niet toegestaan. Cocq had daarom president Emmanuel Macron om hulp gevraagd, maar die zei niets voor hem te kunnen betekenen. „Omdat ik niet boven de wet sta, kan ik niet aan uw verzoek voldoen”, schreef Macron in zijn reactie op de brief van Cocq, die hij op zijn Facebookpagina zette.

Onder een wet uit 2016 is in Frankrijk alleen palliatieve sedatie toegestaan, waarbij een stervende in slaap wordt gebracht en pijnstilling krijgt.

De euthanasiediscussie ligt ook in Frankrijk erg gevoelig. Zo ontstond een langdurig juridisch steekspel over het lot van Vincent Lambert, die na een ongeval jarenlang in een vegetatieve toestand in een verpleeginrichting lag. De zaak verdeelde Frankrijk en de familie van Lambert. Zijn behandeling is uiteindelijk stopgezet, waarna hij vorig jaar overleed.

Lees ook: Man uit vliegtuig gezet omdat hij weigerde een mondkapje op te doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ernstig zieke Fransman gaat eigen overlijden toch niet livestreamen
Sluiten