Metro
Metro Opvallend 16 jun 2020 / 08:19 uur

Brieven Van Gogh over zijn ‘excursies naar bordelen’ onder de hamer

Kunstschilders Vincent van Gogh en Paul Gauguin gingen in hun tijd regelmatig samen op boevenpad en schreven er brieven over aan elkaar. Maar het ging verder: Van Gogh leverde zelfs zijn afgesneden oor af bij een bordeel.

Nu zouden ze elkaar waarschijnlijk appjes hebben gestuurd, het liefst met een paar pikante foto’s erbij van hun spannende avonturen in seksclubs. Maar in de negentiende eeuw ging dat toch anders, al bestond het oudste beroep ter wereld toen natuurlijk ook al.

Brieven onder de hamer

Een brief waarin kunstschilders Vincent van Gogh en Paul Gauguin hun gezamenlijke bordeelbezoeken beschrijven, gaat vandaag onder de hamer bij veilinghuis Hôtel Drouot in Parijs. De verwachting is dat de vier vellen tellende brief tussen de 180.000 en 250.000 euro gaat opleveren.

De kunstschilders schreven de brief in november 1888 aan collega-schilder Émile Bernard. Ze verbleven toen allebei in de Franse plaats Arles, waar Van Gogh beroemde werken als Caféterras bij nacht, Het gele huis en De slaapkamer schilderde.

‘Op excursie’

Van Gogh (1853-1890) en Gauguin (1848-1903) hadden er een onstuimige vriendschap. „Bloed en seks zijn voor Gauguin belangrijker dan ambitie”, schreef Van Gogh in de Franstalige brief. „We zijn een paar keer op excursie naar bordelen gegaan en waarschijnlijk gaan we daar een keer werken. Momenteel werkt Gauguin aan een canvas met hetzelfde nachtcafé dat ik heb geschilderd. Maar dan met de figuren die we in de bordelen hebben gezien. Het belooft prachtig te worden.”

Van Gogh schrijft Bernard ook over een kunstenaarsvereniging die hij wil opzetten en over een serie studies. Gauguin houdt het aanzienlijk korter. „Luister niet naar Vincent”, schrijft hij.

Notoire bordeelganger

Dat Van Gogh vaak bordelen bezocht, is bekend. Nadat Van Gogh in een periode van psychische problemen zijn eigen oor had afgesneden, leverde hij dat af bij een bordeel dat hij met Gauguin had bezocht. Dat zou van Gogh hebben gedaan nadat een felle ruzie tot het einde van de vriendschap tussen de twee schilders had geleid. Van Gogh beeldde ook meerdere malen bordelen en prostituees af op zijn schilderijen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brieven Van Gogh over zijn ‘excursies naar bordelen’ onder de hamer
Sluiten