Kasper Hermans
Kasper Hermans Opvallend 23 mei 2020 / 19:06 uur

Wetenschappers worden onwel door scheten van pinguïns

Soms ontdek je als wetenschapper iets waar je helemaal niet naar op zoek bent. Maar de manier waarop een groep biologen een nieuw feitje over pinguïns heeft ontdekt is wel heel bijzonder.

De onderzoekers werden tijdens hun werk op een eiland tussen Zuid-Amerika en Antarctica, Zuid-Georgië, plotseling onwel. Wat bleek? De pinguïns die ze onderzochten hadden scheten gelaten en daarin blijkt de stof distikstofoxide – beter bekend als lachgas – aanwezig te zijn, zo meldt de Universiteit van Kopenhagen.

Eetgewoontes pinguïns

De Denen deden samen met een groep Chinese biologen onderzoek naar de gigantische kolonie van koningspinguïns op Zuid-Georgië. Ze zagen onder andere hun eetgewoontes. Zo blijkt hun dieet daar met name te bestaan uit krill, vissen en inktvissen. Bij de stofwisseling in de maag ontstond er dusdanig veel distikstofoxide, dat de wetenschappers misselijk werden en hoofdpijn kregen.

Overigens zijn de biologen er inmiddels achter dat de uitwerpselen van de pinguïns meer invloed hebben. De broeikasgassen die ze uitlaten hebben ook hun weerslag op het milieu. Het mondiale klimaat zullen niet beïnvloeden, maar het heeft wel zijn weerslag op de directe omgeving van de pinguïns in Zuid-Georgië en mogelijk ook de omliggende Zuidelijke Sandwicheilanden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wetenschappers worden onwel door scheten van pinguïns
Sluiten