Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Je ogen jeuken, je neus begint te kriebelen, het is weer zover, het is hooikoortsseizoen. Komende weken staan de pollen volop in bloei en door de hoge temperaturen begint de piek eerder dan voorgaande jaren.

Ons land kent maar liefst vier miljoen patiënten, wat hooikoorts een volksziekte maakt. Ontkomen kun je er niet aan, maar wat kun je doen om de klachten enigszins te verminderen? Maurice Martens, hooikoortsexpert en bioloog, sprak met het AD en gaf advies.

Hij raadt aan de buitenlucht vooral in de namiddag en avond te vermijden. „’ s Ochtend is het vaak nog vochtig. Omdat het gras nog nat is komen er minder pollen vrij.

Meer patiënten

Wat volgens Martens ook niet verstandig is, is thuis alle ramen opzetten met de bedoeling het huis eens goed door te luchten. Dit werkt volgens hem juist averechts. Wat helpt is je na het douchen aan te kleden in een andere kamer dan je slaapkamer. „Zo spoel je voor het slapengaan de pollen uit je haren. In je kleding blijven ze namelijk verraderlijk lang zitten, dus laat je kleding in een andere kamer liggen.”

De huisarts ontvangt jaarlijks veel patiënten met hooikoortsklachten. En het aantal patiënten neemt volgens Europese onderzoekers alleen nog maar toe. Uit het onderzoek kwam naar voren dat een toenemende uitstoot van Koolstofdioxide (CO2) hier aan ten grondslag ligt. Maar volgens Martens heeft dit nog een reden: „Vroeger ging men bij hooikoorts vaak uit van een ernstige verkoudheid, maar nu wordt de allergie dankzij medische technieken sneller gesignaleerd.”

Huisarts

Tot slot wil Martens het advies meegeven vooral langs te gaan bij je huisarts. „De klachten lopen enorm uiteen. Voor welke pollen je allergisch bent kan enorm verschillen. De een heeft er het hele jaar door last van, de ander slechts een paar maanden. Het is goed om te laten onderzoeken welke pollen de allergie bij jou opwekken. Zo kun je het beste bepalen welke medicijnen je wanneer nodig hebt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.