Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Vooral veel Nederlandse haatberichten op Facebook

Het aantal haatberichten van Nederlandse Facebook-gebruikers lijkt opvallend hoog te zijn. In Zuid-Europese landen ligt dat aantal vele malen lager. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. De krant sprak met een Nederlandse moderator die bij Facebook werkte.

Discriminatie en racisme

De reputatie van Nederlandse Facebook-gebruikers ligt nou niet echt hoog. Het team van Nederlandse moderators krijgt dagelijks zo’n achtduizend meldingen binnen over foute berichten. Daarin schrijven de Nederlanders onder meer discriminerende, racistische of haatdragende teksten. Ze schelden ook opvallend vaak met ziektes als kanker.

De Nederlandse moderator vertelt anoniem aan de Volkskrant dat het aantal haatberichten vooral rond Sinterklaas en de verkiezingen toeneemt. Ook bij demonstraties van de PVV, zoals die op 20 januari in Rotterdam, krijgt het team veel meer meldingen binnen.

Psychologische hulp

Het Nederlandse team van moderatoren varieert van vijf tot acht personen. In 2017 was het team zelfs lange tijd onderbemand, waardoor meldingen in de wachtrij kwamen te staan en berichten niet konden worden beoordeeld. Volgens de moderator ging het ook om berichten over zelfmoord en seksueel misbruik. Het Griekse team van moderatoren had het daarentegen erg rustig. De Grieken hielpen de Nederlanders de achterstand weg te werken.

Volgens de moderator is de inhoud van sommige berichten zo heftig dat hij en zijn collega’s medicijnen nodig hebben om de inhoud te kunnen verdragen. Facebook zegt tegen de Volkskrant dat de psychologische bijstand voor de moderators is uitgebreid. Ze zeggen hulp te bieden waar nodig is en een programma te hebben voor sociale en recreatie activiteiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.