Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Vaak ziek? dat kan best weleens aan de baas liggen

Ervaar jij veel stress door je drukke baan? Dat zou best weleens aan je baas kunnen liggen. Uit een onderzoek van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen blijkt namelijk dat mensen met een slecht functionerende baas meer stress ervaren.

Het onderzoek werd afgenomen onder 12.000 werknemers. 56,6 procent gaf aan met een goede baas, fijn te kunnen werken. De groep die werkt met een niet zo’n stressbestendige baas geeft aan hun werkomgeving minder prettig te vinden. Het gaat dan om 17,7 procent.

Burn-out

Slechte begeleiding van de baas blijkt stress en burn-outklachten tot gevolg te hebben. Slechte, of geen feedback kan ervoor zorgen dat werknemers tegen meer obstakels oplopen dan gebruikelijk.

Het onderzoek laat zien dat nog geen derde van de werknemers die wel te maken hebben met een goede baas daadwerkelijk minder klachten hebben.

Volgens RTL Nieuws blijkt tevens dat hoe minder er wordt leiding gegeven door de baas, hoe minder gemotiveerd werknemers zijn. Vergeet een baas leiding te geven dan ervaart bijna de helft van het personeel moeite met het opbrengen van motivatie voor de baan. Een vierde geeft aan zwaar gedemotiveerd te zijn. En tot slot vinden 4 op de 10 mensen dat ze geen kans krijgen om bij te leren.

Ziek thuis

De gevolgen hiervan zijn dat werknemers vaak ziek zijn en thuiszitten. Ondanks dat een slechte baas veel doet met de gesteldheid van zijn werknemers, zijn er veel meer factoren op te noemen die kunnen bijdragen aan een minder gemotiveerde en gestresste werknemer. Hierbij kun je denken aan weinig uitdaging, geen afwisseling of lange dagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.