Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Test met OV-chip op mobiel mislukt

Was jij een van de gelukkige reizigers waarbij OV-chip Mobiel wel werkte? Dan hebben we slecht nieuws. Vooraf was bekend dat het reizen met een app op je mobiel een test was. Maandag werd bekend dat de test is mislukt. Het systeem blijkt niet geschikt te zijn voor grootschalig gebruik.

Het bedrijf achter de proef, Translink, begon vorig jaar mei met OV-chip Mobiel. Ongeveer 8.000 mensen deden mee aan de proef waarbij de OV-chipkaart werd vervangen door een app op je smartphone.

Lastig installeren

Volgens het AD bleek de betaalmethode extreem lastig om te installeren. Slechts het downloaden van de app bleek niet genoeg, de app vereiste tevens dat er vanuit een digitale portemonnee 1 cent werd overgemaakt naar Translink om het systeem te activeren.

Deze stap bleek voor veel mensen te ingewikkeld waardoor Translink personen stap voor stap moest uitleggen hoe het reizen via de app in zijn werk ging. Het had tot gevolg dat alle negen ict-systemen die er aan te pas kwamen, probleemloos moesten samenwerken voor een succesvolle betaling.

Verschillende smartphones

Het feit dat deze betalingen veelal werden gedaan vanaf verschillende smartphones maakte het er niet eenvoudiger op. Zo werkte de app helemaal niet op een iPhone.

Translink laat weten dat een landelijk systeem gebaseerd zal zijn op een andere, nieuwere techniek. „Omdat gebleken is dat de huidige techniek niet geavanceerd genoeg is voor grootschalig gebruik” aldus een woordvoerder.

Miljoenen euro’s

De proef kostte miljoenen euro’s. Ondanks alles gelooft Translink nog steeds in het reizen met mobiel. Het is vooralsnog onduidelijk wanneer een tweede poging wordt gedaan met een nieuw systeem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.