Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 3 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Sportclubs niet klaar voor nieuwe privacywet

Duizenden sportverenigingen hebben hun administratie nog niet aangepast aan de nieuwe privacywet die in mei ingaat. Dit terwijl bestuursleden straks hoofdelijk aansprakelijk zijn als hun club de zaakjes niet op orde heeft, zo meldt het AD.

Waarschuwen

De nieuwe wet stelt strengere regels voor het opslaan en verwerken van persoonsgegevens en geldt voor alle bedrijven, overheden en organisaties. Omdat sportverenigingen veelal op vrijwilligers leunen, kunnen er gemakkelijk fouten worden gemaakt, schrijft de krant. Sportbonden waarschuwen de bij hen aangesloten clubs al maandenlang, maar hebben geen idee over hoever die zijn.

Vrijwilligers

„Grote clubs met veel vrijwilligers zullen de invoering makkelijker voor elkaar krijgen dan kleinere clubs met weinig vrijwilligers”, zegt een KNVB-woordvoerder in de krant. Vooral voor de besturende vrijwilligers van de verenigingen is de nieuwe wet ingrijpend. Zij moeten in kaart brengen wie toegang heeft tot privacygevoelige informatie, wie iets mag doen met die gegevens en wie van hen juist niet. De afspraken met de betrokken bestuurders moeten letterlijk zwart op wit staan.

Ook moeten clubs bijhouden welke ‘datalekken’ er zijn. Zo is er bijvoorbeeld al een lek als iemand een nieuwsbrief aan alle leden mailt en daarbij alle namen niet anoniem in ‘bcc’ zet, maar voor iedereen zichtbaar in ‘cc’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.