Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Noord-Korea stopt met kernproeven

Noord-Korea stopt per direct met zijn nucleaire programma. Het land gaat geen nieuwe atoom- en rakettesten doen, meldt het staatspersbureau. De nucleaire testinstallatie in het noorden van het land zal ook worden stopgezet.

Zonder dreiging geen kernwapens

Volgens het staatspersbureau zullen de kernwapens van Noord-Korea niet worden gebruikt zolang het land zelf niet wordt bedreigd met kernwapens. De opgedane kennis wordt „in geen geval” gedeeld met andere landen.

De beslissing om te stoppen met de kernproeven is gemaakt tijdens een vergadering van de Noord-Koreaanse regeringspartij. Kim Jong-un zou meer willen doen aan de zwakke economie van het land. Door het nucleaire programma van Noord-Korea zijn er internationaal veel sancties genomen tegen het land.

De aankondiging van het stopzetten van het nucleaire programma komt een kleine week vooraf aan de topontmoeting tussen Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Op 27 april zien zij elkaar in de grensplaats Panmunjom. Daar is de afbouw van het nucleaire programma een van de gesprekonderwerpen.

Blije reacties

De Amerikaanse president Donald Trump is van plan om in mei of juni om de tafel te gaan zitten met Kim. Hij reageerde enthousiast op het nieuws over het stopzetten van het nucleaire programma:

Ook China is blij met het nucleair besluit van Noord-Korea. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zal het besluit helpen om de spanning op het Koreaanse schiereiland te verminderen. „Het is een stap op weg naar het kernwapenvrij maken van de landen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.