Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 20 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Mier in Borneo ontdekt die ontploft

Hoe kan je je tegenstanders beter aanvallen dan met een spectaculaire ontploffing? Op het Aziatische eiland Borneo is een mier ontdekt die deze techniek maar al te goed onder de knie heeft.

De mier kan zijn vijanden uitschakelen door zelf te exploderen. Zij krijgen dan een giftige stof over zich heen. Dat de mier daar zelf bij om het leven komt is een bijkomstigheid, hij of zij kan daarmee namelijk de hele kolonie redden. Bij de explosie komt een gele vloeistof vrij die naar curry ruikt, schrijft National Geographic.

Onopvallend

Hoog in de bergtoppen op het eiland werd de kleine, rode mier ontdekt. Op het eerste gezicht is het een onopvallend beestje, hij heeft geen grote kaken of iets om mee te steken. Voor elk hongerig roofdier in principe de perfecte maaltijd, maar schijn bedriegt. Als de mier zich bedreigd voelt, kan hij de spanning in zijn achterlijf zo hoog laten oplopen dat het ontploft.

Met die ontploffing komt het hongerige roofdier dus onder het gif te zitten, legt Alice Laciny, een entomoloog van het Natural History Museum in Oostenrijk, uit. Volgens haar laten de mieren zichzelf uit elkaar klappen als opoffering voor de rest van de groep. Laciny en haar collega’s hebben het beestje de toepasselijke naam ‘Colobopsis explodens’ gegeven.

Curry

Dat het dier zichzelf kan laten ontploffen is natuurlijk al bijzonder genoeg, maar bij de explosie komt ook nog eens een zeer effectief goedje vrij. Deze smurrie is knalgeel, plakkerig en giftig. En nog gekker: het dodelijke goedje ruikt naar curry.

Exploderende mieren zijn bekend in de wetenschap, maar ze zijn wel ontzettend zeldzaam zegt Tomer Czaczkes, een gedrags-ecoloog gespecialiseerd in mieren aan de universiteit van Regensburg in Duitsland. En alhoewel het opofferen van je leven voor de groep voor ons vrij extreem lijkt, is het voor de mieren logischer, zegt Czaczkes. Mieren leven namelijk in enorme kolonies wat ze een makkelijke prooi maakt. Om die reden ontwikkelen ze extreme afweermechanismen zoals deze. Andere miersoorten kunnen bijten of springen en glijden over takken en bladeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.