Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 8 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Helft van kiezers wil een referendum over donorwet

GeenStijl probeert op de valreep een raadgevend referendum af te dwingen over de donorwet. Iets meer dan de helft van de kiezers, zo’n 52 procent, is het daar mee eens. Volgens de donorwet is iedereen in beginsel orgaandonor, tenzij hij of zij daar bezwaar tegen aantekent.

Hoogopgeleiden geven in meerderheid aan voor de wet te zijn, laagopgeleiden zijn vooral tegen. Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat veel voorstemmers van plan zijn bij een referendum daadwerkelijk hun stem uit te brengen, wat volgens zijn verwachting zal leiden tot een opkomstpercentage ruim boven de vereiste 30 procent.

Referendum moet blijven

Die wet kwam met een nipte meerderheid door de Tweede en Eerste Kamer en moet in 2020 in werking treden. Mochten de benodigde 300.000 handtekeningen binnen zijn om het referendum van de grond te krijgen, dan wil een meerderheid van de kiezers dat dit referendum doorgaat. Dat is ongeacht wat de Eerste Kamer ook gaat beslissen over de wet over het raadgevend referendum.

Uit de peiling van De Hond blijkt ook dat 56 procent wil dat de Eerste Kamer tégen het afschaffen van het referendum stemt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.