Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Facebook vroeg ziekenhuizen om inzage dossiers

Facebook ligt opnieuw onder vuur. Dit keer vanwege het feit dat het medium bij meerdere Amerikaanse ziekenhuizen gegevens heeft opgevraagd van geanonimiseerde patiënten.

Reden hiervoor was dat deze gegevens, aangevuld met al bekend zijnde Facebookdata, zouden kunnen helpen bij het vaststellen van de vraag welke patiënten extra zorg nodig hebben. De medische gegevens gecombineerd met de kennis van Facebook zouden een bijdrage kunnen leveren aan een betere zorg voor een ieder die daar behoefte aan heeft.

Persoonlijke aandacht

Het zou overigens niet alleen gaan om medische verzorging, maar ook om persoonlijke aandacht. Zo zou het programma bijvoorbeeld kunnen signaleren dat een persoon op leeftijd geen nabije vrienden, of familie heeft en op zichzelf is aangewezen. Het programma zou dan een verpleegkundige kunnen sturen, om te kijken of de betreffende persoon hulp nodig heeft.

Het plan van het medium was om een cardioloog met verschillende gezondheidsorganisaties te laten spreken over het delen van gegevens. Een woordvoerder van Facebook zei tegenover CNBC: „dit werk is niet verder gekomen dan de planningsfase en we hebben geen data ontvangen, gedeeld, of geanalyseerd.”

Verbeteren van zorg

Volgens Cathleen Gates, CEO van het American College of Cardiology – een van de organisaties waar Facebook mee gesproken heeft – gaat het om een samenwerking in een vroeg stadium: „Waarbij beide kanten er alles aan doen privacy, transparantie en wetenschappelijke correctheid te garanderen.”

Volgens Gates ging haar organisatie het gesprek aan met Facebook omdat zij het belangrijk achtten de cardiovasculaire zorg en hartgezondheid te verbeteren. Het gebruik van geanonimiseerde Facebookdata in combinatie met de geanonimiseerde gegevens van haar organisatie, zou het wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van social media bij preventie en behandeling van hartproblemen verder helpen.

Laag pitje

Nadat naar buitenkwam dat privégegevens van gebruikers zijn gelekt, is het plan van het platform op een laag pitje komen te staan. Volgens Facebook zijn de gesprekken tijdelijk stop gezet.

„We hebben vorige maand besloten dat we deze gesprekken even op pauze zetten, zodat we ons op ander belangrijk werk kunnen richten, zoals het beschermen van gegevens van mensen en het scheppen van meer duidelijkheid over hoe die data wordt gebruikt in onze producten en diensten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.