Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Europa denkt over toekennen mensenrechten aan robots

Naar aanleiding van een rapport van het Europees parlement, dat eerder dit jaar verscheen, speelt momenteel de vraag of aan robots dezelfde rechtspersoonlijke status moet worden toegekend als aan mensen.

In het rapport wordt besproken dat een robot geheel, of gedeeltelijk aansprakelijk moet kunnen worden gesteld voor zijn daden. Als gevolg hiervan zou een robot kunnen optreden in rechtszaken als aanklager en ondervraagde.

Nachtmerriescenario’s

Volgens het AD waarschuwen deskundigen op het gebied van robotica, kunstmatige intelligentie, recht, medische wetenschappen en ethiek voor de gevolgen van dit besluit. Zij waarschuwen voor nachtmerriescenario’s.

Fabrikanten die bezig zijn met de ontwikkeling van zelflerende mechanische poppen schrijven in een open brief dat onduidelijk is hoelang de mens controle kan uitoefenen over deze robots. „Straks zijn we overgeleverd aan machines die op eigen houtje beslissen over leven en dood.”

Schade

Voorstanders van het voorstel brengen hiertegen in dat het juist goed zijn robots aansprakelijk te stellen voor hun daden. Het zou er namelijk voor zorgen dat het gedrag van de robots makkelijker te voorspellen zijn. In tegenstelling tot robots die zelf kunnen leren en beslissen.

Daar komt bij dat het toekennen van een rechtspersoonlijke status met zich meebrengt dat de robots zich verplicht moeten laten registreren en verzekeren. Dat zou het makkelijker maken om eventuele schade te verhalen op de producent, of eigenaar van de robot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.