Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 21 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit gebeurt er als politiehonden te oud worden

De politie gebruikt voor verschillende werkzaamheden honden. Zo zijn de viervoeters uitermate geschikt voor het opsporen van drugs of explosieven en kunnen ze razendsnel vluchtende boeven achterna rennen.

Regelmatig zien we schattige puppy’s die getraind worden om later een stoere politiehond te worden, maar wat gebeurt er met de honden als ze te oud worden voor het werk? „Eigenlijk heel simpel: ze gaan, net als hun menselijke collega’s, met pensioen" schrijft de Amsterdamse politie op Facebook. Ze hoeven dan niet meer te werken en er wordt een fijn huis gezocht om de oude dag door te brengen.

Vaak hoeft de politie niet lang te zoeken naar zo’n warm plekje voor de oude dag van de trouwe dienaar: „Vaak blijven de honden gewoon bij hun geleiders wonen. Ze verhuizen dan van hun kennel naar de kachel." Eén van de agenten die haar trouwste collega nu in huis heeft is Kate.

Speciale band

Volgens haar had de hond vanaf het allereerste moment een speciaal plekje in haar hart veroverd: „Het was voor mij al meteen duidelijk dat hij nooit meer bij mij weg zou gaan. Na jaren waarin hij mijn beste maatje op straat is geweest, jaren waarin ik heel erg veel aan hem heb gehad, jaren waarin hij letterlijk en figuurlijk voor mij door het vuur is gegaan, werd het werken hem fysiek te zwaar. Natuurlijk mocht hij toen zijn kennel verruilen voor mijn warme bank. Ik hoop dat hij voor elke boef die hij voor mij gevonden heeft, nog een jaar bij mij mag blijven. Dan hebben we samen nog een mooie, lange tijd voor de boeg."

#DoggyDinsdagPensioen, en dan?Wat gebeurt er met onze diensthonden als ze klaar zijn met werken? Eigenlijk heel…

Posted by Politie Eenheid Amsterdam on Tuesday, March 20, 2018

De richtlijnen van de politie stellen dat de honden tot hun tiende jaar bij de mannen en vrouwen in het blauw blijven werken. Het komt voor dat honden wat jonger of ouder zijn als ze stoppen, dat ligt eraan of zij hun werk nog goed kunnen uitvoeren en gecertificeerd zijn. De meeste honden zijn twee of drie als ze aan de slag gaan als politiehond, dus dat is nog een aardige carrière voor zo’n beestje.

Op het bericht van de politie reageert ook een trainer van de honden. Zij schrijft dat trainers – die de honden klaarstomen om bij de politie te werken – ook de kans krijgen hun leerlingen in huis te nemen na hun pensioen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.