In het nieuws

5 vragen over Carnavallen. / ANP
Likeability of5

Vijf vragen over carnavallen

Carnavalsoptocht in Maastricht. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

8 FEB 2018

Het carnavalsweekend staat weer voor de deur. Het feest van onder de rivieren staat vandaag de dag toch vooral bekend als het uitbundigste en gezelligste feest van het jaar, waar een heel weekend lang niets te gek is. Maar was dit altijd al de bedoeling van carnaval, of ligt hier meer aan ten grondslag? Metro frist je geheugen op, aan de hand van vijf vragen.

1. Waarom vieren we carnaval?

Heel lang geleden was carnaval een voorjaarsfeest. Men was blij dat de zon ging schijnen en het langer warm werd. De boze geesten die voor de kou hadden gezorgd werden weggejaagd met heel veel herrie en enge maskers.

5 vragen over Carnavallen. / ANP

Hoe we vroeger Carnaval vierden. / ANP

Het feest sloot zich vervolgens aan bij de kerk, waarna het een katholiek feest werd. Carnaval stond in die tijd in het teken van een eetfestijn. Het vond namelijk plaats net voordat het veertig dagen vasten van de katholieken begon. Op vette dinsdag, de dag voor het vasten, werd al het vet in huis verzameld en opgegeten, omdat het anders zou bederven.

2. Wat wordt er dit weekend gevierd?

De vastenperiode wordt tegenwoordig niet meer zo streng gevierd als vroeger. Carnaval staat tegenwoordig vooral in het teken van jezelf vermommen door vreemde kledij aan te trekken. Door jezelf onherkenbaar te maken zou je het boekje veelvuldig te buiten kunnen gaan, zonder dat je daar later op kunt worden aangesproken.

5 vragen over Carnavallen. / ANP

Ook dit weekend zal er weer veel gedronken worden. / ANP

In veel steden en dorpen wordt afgetrapt met een sleuteloverdracht. Hiermee wordt het startsein gegeven voor de start van het carnavalsfeest. Daarna volgt meestal een optocht met praalwagens, loopgroepen en individuele acts. Na de optocht worden vaak prijzen uitgereikt aan de mooiste praalwagen en leukste act. Tot slot verplaatst het feest zich naar de caféetjes in de buurt, waar het tot in de vroege uurtjes feest is.

3. Wanneer is het?

11 november is de start van het officiële carnavalsseizoen, in veel steden en dorpen vinden dan al een paar activiteiten plaats. Omdat carnaval een feest is dat gevierd wordt voordat het vasten begint, moet om de data van carnaval vast te stellen veertig dagen worden teruggeteld vanaf Paaszondag. De dag waarop het vasten na veertig dagen eindigt. Dit maakt dat carnaval op zijn vroegst kan beginnen op 1 februari en op zijn laatst op 9 maart.

Officieel duurt carnaval van zondag tot en met dinsdag. Maar de praktijk wijst uit dat het feestvieren veel eerder begint en soms zelfs al op donderdag van start gaat.

4. Wat is het verschil tussen carnaval in Limburg en carnaval in Brabant?

In Limburg wordt het Rijnlands Carnaval gevierd. Dit feestvieren stamt af van het Venetiaanse Carnaval. Volgens Venetiaanse traditie dos je jezelf zo mooi en bijzonder mogelijk op. Er worden maskers gedragen en soms wordt er zelfs geschminkt.

5 vragen over Carnavallen. / ANP

Carnaval in Limburg. / ANP

De Brabanders vieren het Bourgondisch Carnaval. Dit feest ontstond eind 19e eeuw als protest tegen de Pruisen. Het is ontstaan als een gekostumeerd eetfestijn, waar iedereen zich verkleedt als boer en voor even gelijk is.

In de praktijk blijkt niet iedereen zich aan deze tradities te houden. Tegenwoordig gaan veel jongeren in beiden provincies verkleed in de meest gekke outfits. Denk aan piraten, politiemannen, zusters, spoken, en ga zo maar door.

Ook wat muziek betreft schijnt er per provincie een verschil te zijn. In Brabant wordt veelal Nederlandstalige muziek, top 40 en skihutmuziek gedraaid. Terwijl in Limburg juist de traditie erg belangrijk lijkt te zijn. Daar wordt voornamelijk Limburgse of traditioneel Duitse muziek gedraaid.

5. Zijn buitenstaanders ook welkom?

Hoewel we hebben kunnen zien dat carnaval vooral gevierd wordt onder de rivieren. Reizen er steeds meer randstedelingen af voor een avond of weekend feestvieren. Dit tot ongenoegen van de inwoners uit de dorpen waar carnaval traditie is.

Wat Brabanders en Limburgers vooral een doorn in het oog is, is het feit dat ‘carnavaltoeristen’ geen idee hebben waar carnaval eigenlijk omdraait. Politiekorpsen in Brabant lieten eerder weten dat carnavalsgasten van boven de rivieren denken dat alles kan en mag tijdens het feest.

Desondanks kun je als outsider toch met open armen ontvangen worden, zolang je aandacht besteed aan je outfit. En daarnaast gezellig meedoet en rekening houdt met tradities.


likelove
user_c6797c33b5f7c6f95e097d8e164e54e7bb300176_avataruser_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Liveblog: Hoogste dreigingsniveau in Utrecht

Zwaarbewapende agenten op het 24 Oktoberplein ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

53 MIN

In het kort: 

  • In een Utrechtse tram op het 24 Oktoberplein heeft op maandagochtend omstreeks kwart voor elf een schietincident plaatsgevonden.
  • Hoeveel slachtoffers er zijn is nog niet bekend. Ook is er nog niets bekend over de dader. Hij is ervandoor gegaan in een rode Renault Clio.
  • De terreurdreiging is voor de hele provincie Utrecht opgeschaald naar het allerhoogste niveau. Dit betekent dat er een concrete dreiging is voor een aanslag. De gemeente heeft burgers opgeroepen om binnen te blijven. Nieuwe incidenten worden niet uitgesloten. 

Persconferentie


Schietpartij Utrecht: woninginval en moskeeën dicht

Schietpartij Utrecht: woninginval en moskeeën dicht

Kanaleneiland Utrecht werd vanmorgen om 10.45 getroffen door een schietpartij met mogelijk een terroristisch motief

Foto van 'Metro'

1 UUR

Een woning in de Trumanlaan wordt door gewapende agenten onder schot gehouden. Het ziet ernaar uit dat er mogelijk een woninginval plaatsvindt.

Uit voorzorg hebben alle moskeeën in Utrecht hun deuren gesloten. „Dat hebben we gedaan in overleg met de politie'', zegt een woordvoerder van de Ulu Moskee, de grootste moskee van Utrecht. Deze wordt op dit moment bewaakt door de politie.

Terroristische aanslag


Schietpartij Utrecht is wereldnieuws

Foto van 'Metro'

1 UUR

De schietpartij van vanochtend om 10.45 uur in Utrecht, raakt de hele wereld. Dat blijkt uit de buitenlandse berichtgeving die nog geen enkele minuten na de schietpartij al werd gebracht.

Zo gebruikt Euronews als kop: „Several people injured in shooting in Dutch city of Utrecht," kopten Euronews. Ook andere nieuwszender zoals CNN berichten over de schietpartij. „Utrecht tram shooting: Multiple people hurt in Dutch incident"

Terroristisch motief


Schietpartij 24 Oktoberplein Utrecht

Schietpartij Utrecht: hoogste dreigingsniveau

Verkeer rondom 24 Oktoberplein is stilgelegd vanwege een schietpartij

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Op het 24 Oktoberplein in Kanaleneiland Utrecht is rond 10.45 uur geschoten. Er is mogelijk een dode gevallen en er zijn meerdere mensen gewond. Het schietincident vond plaats in een tram. Het is nog onduidelijk wat er is gebeurd. Tramverkeer rondom het plein rijdt niet. Er is een anti-terreur-eenheid ter plaatse evenals trauma- en politiehelikopters.

De politie houdt rekening met een terroristisch motief. Er is nog niemand aangehouden. De mogelijke verdachte rijdt rond in een rode auto. De gemeente Utrecht heeft een telefoonlijn opengesteld voor menen die vragen hebben over de schietpartij.

De politie heeft scholen in Utrecht geadviseerd om de deuren dicht te houden. Dat zegt een woordvoerster van de scholenkoepel SPO, waar vijfendertig scholen bij aangesloten zijn.


Zoveel beroepsgroepen staken, hoe komt dat?

Zoveel beroepsgroepen staken, hoe komt dat?

Leraren voerden tijdens een landelijke onderwijsstaking actie op het Malieveld. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

3 UUR

Maandag is er een landelijke actiedag voor een beter pensioen. Onder meer in de schoonmaak, bouw, havens en het openbaar vervoer legt het personeel het werk neer. Een stakingsactie is iets waar we de laatste tijd niet gek meer van op kijken. Van leerkrachten tot agenten en van persfotografen tot buschauffeurs organiseerden de afgelopen tijd acties. Wat is dat toch met al die stakingen?

Vrijdag staakten voor het eerst in de geschiedenis docenten uit het hele onderwijs. Ruim 40.000 leraren, van basisschoolleerkrachten tot universitaire docenten, verzamelden zich op het Malieveld in Den Haag.

Harder actievoeren


Vermeende massamoordenaar wil geen advocaat

Vermeende massamoordenaar wil geen advocaat

Studenten leggen de Nieuw-Zeelandse vlag neer naast de stapel bloemen, neergelegd voor slachtoffers van de aanslag

Foto van 'Metro'

3 UUR

Brenton Tarrant (28), hoofdverdachte van het bloedbad in Nieuw-Zeeland wil geen advocaat. Hij heeft de advocaat die hem was toegewezen ontslagen. Tarrant wil zichzelf verdedigen tijdens zijn rechtszaak.

Toenmalige advocaat van de verdachte Richard Peters vertelde aan persbureau AFP dat zijn cliënt geen gebruik meer wil maken van zijn diensten. Ook gaf Peters aan dat de vermeende massamoordenaar „rationeel" op hem overkwam. De Australiër moet op 5 april weer voor de rechter verschijnen. Hij is al beschuldigd van moord, maar hoogstwaarschijnlijk zijn er meer aanklachten op hem te verhalen.

Doelwit in zicht


Gameverslaafd kind? Ga met hem in de clan

Gameverslaafd kind? Ga met hem in de clan

Gameverslaving bij jongeren baart veel ouders zorgen. Een oprechte interesse in de leefwereld van je kind kan wel een oplossing zijn voor dit probleem. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

3 UUR

Hoe krijg ik het excessieve gamegedrag van mijn kind in bedwang? Die vraag levert veel ouders momenteel nachtmerries op. Zo moeilijk hoeft dat vaak niet te zijn gelukkig. Neem een voorbeeld aan Martine de Ridder. „Ik vind gamen zelf ook leuk. En omdat ik vaak win, willen de jongens bij mij in de clan. Doordat ik kan meepraten, ben ik een hit op het schoolplein.”

Videospelletjes zijn in de ogen van de meeste mensen onschuldig tijdverdrijf. Toch kan dit zich wél tot een probleem ontwikkelen. Bram Bakker werkt als psychiater in de verslavingszorg en signaleert dit ook: „Verslaving heeft wel te maken met een bepaalde aanleg. De meeste volwassenen die ik behandel, hebben ook een opa of broer die verslaafd is. Ouders met bijvoorbeeld een drankprobleem hoor je dan vaak zeggen: ’Mijn zoon heeft het met gamen.’ Dit heeft te maken met een gebrek aan vermogen om te remmen.”

Vluchten voor de realiteit


School in Friesland kort ontruimd wegens gaslek

School in Friesland kort ontruimd wegens gaslek

Vanwege een gaslek in het Friese dorpje Kootstertille (gemeente Achtkarspelen) is maandagochtend een basisschool korte tijd uit voorzorg ontruimd geweest

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:15

Vanwege een gaslek in het Friese dorpje Kootstertille (gemeente Achtkarspelen) is maandagochtend een basisschool korte tijd uit voorzorg ontruimd geweest.

De (basisschool)kinderen werden ergens anders opgevangen, zo meldde de brandweer Fryslân. Ook werden enkele woningen ontruimd.

Kort voordat de eerste lessen begonnen, werd bij graafwerkzaamheden een gasleiding geraakt. Na een uur was het lek veilig gedicht en zijn de ontruimde panden weer vrijgegeven.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Openbaar vervoer komt weer tot leven na staking

Openbaar vervoer komt weer tot leven na staking

Werknemers in het openbaar vervoer staakten de ochtend voor een betere regeling rondom het pensioen, waardoor het ov plat lag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:23

Trein, bus, metro en tram rijden langzaamaan weer. Werknemers in het openbaar vervoer staakten de ochtend voor een betere regeling rondom het pensioen, waardoor het ov plat lag. Op een paar groepjes onwetende toeristen, waren de stations akelig leeg.

Amsterdam had wat opstartproblemen bij de tramremise Lekstraat. „Maar inmiddels rijden ook daar de trams gefaseerd de remise uit'', zegt een woordvoerster van het Gemeente Vervoersbedrijf GVB.
Ook in Den Haag komt het bus-, metro- en tramverkeer weer goed op gang, zegt een HTM-woordvoerster. „Het opstarten verloopt zonder problemen, de trams vertrekken nu uit de remise", zegt ze. „Ze kunnen niet allemaal tegelijk vertrekken want dat zou stroomproblemen opleveren.''

Manifestatie


Extra vroeg op voor Verstappen

Extra vroeg op voor Verstappen

Formule 1 coureur Max Verstappen behaalde de derde plaats in de Grand Prix Australië

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:51

Nederlanders zijn fan van Verstappen. Bijna zevenhonderddertigduizend Nederlanders rolden zondagochtend vroeg hun bed uit om de Formule 1 coureur te zien racen in de Grand Prix Australië. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de Formule 1 was in Nederland op de buis om 06.00 uur op Ziggo Sport. Ondanks het feit dat zelfs de vogels nog niet floten, staat de uitzending op de elke plek van de vijfentwintig meest bekeken programma's op de zondag.

De nabeschouwing, ook op Ziggo Sport, om 07.45 uur lokte nog vierhonderdvierentachtig duizend kijkers. Verstappen behaalde de derde plaats op het circuit Albert Park. Een goede prestatie voor de 21-jarige racer van Red Bull, die nooit eerder zo goed presteerde tijdens een openingsrace.


Meer geweld tegen politie tijdens oud en nieuw

Meer geweld tegen politie tijdens oud en nieuw

Politieagenten hebben tijdens oud & nieuw vaker met geweld te maken gehad dan de officiële cijfers vertellen

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:03

Politieagenten hebben tijdens oud & nieuw vaker met geweld te maken gehad dan de officiële cijfers vertellen. Die conclusie trekt de Centrale Ondernemingsraad (COR) na een uitgebreid onderzoek.

Ruim vierendertighonderd politiemensen hebben de enquête ingevuld en driehonderdzesentwintig mensen hiervan gaf aan dat ze te maken hebben gehad met één of meerdere soorten geweld, verschillend van verbaal tot fysiek. Dat komt ruim uit boven het cijfer dat eerder werd vastgesteld door het korps, dat eerder naar buiten bracht dat het om negenenvijftig keer ging.

Niet volledig


Wiet rokende lesbo's worden internethit

Wiet rokende lesbo's worden internethit

/ ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Sinds het begin van de maand maken Lee en Sue Instagram onveilig en nu al hebben ze een vijftigduizend volgers. De twee vrouwen zijn een regelrechte internethit, met hun droge humor over „twee oude lesbo's" en hun liefde voor wiet.

„We zijn klaar met het stigma op wiet, op lesbiennes, op dikke en oude mensen", zegt het stel. „Mensen moeten gewoon zichzelf kunnen zijn." En wat zie je dan op die viralvideo's? Gewoon, twee oude dames die samen een jointje roken. Moet kunnen toch?


Overvaller ziet lege bankrekening; geeft buit terug

Overvaller ziet lege bankrekening; geeft buit terug

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waarschijnlijk zullen er wel meer mensen zijn bij wie alleen al bij het zien van hun bankrekening het zweet uitbreekt. Waar er meer nullen voor dan achter de komma staan. Datzelfde heeft een Chinese vrouw met een bijzonder lege bankrekening. Alleen had zij ook nog eens de pech overvallen te worden van het laatste beetje geld dat erop stond.

Aardigste overvaller ooit

In februari nam de vrouw, Li genaamd, in de avond 2500 yuan op, schrijft The Straits Times. De camerabeelden laten zien dat zodra Li klaar is met haar transactie, een man in donkere jas achter haar komt staan met een klein mes. Volgens lokale media wordt Li gedwongen het geld aan hem te overhandigen, waarna hij ook nog haar rekening wil zien.


Rowling bevestigt: Dumbledore verliefd op vijand

Rowling bevestigt: Dumbledore verliefd op vijand

Jude Law vertolkt de rol van Dumbledore / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De echte Potterheads wisten het misschien al wel, maar schrijfster J.K. Rowling heeft het nu toch eindelijk bevestigd. Albus Dumbledore was inderdaad verliefd op aartsvijand Gellert Grindelwald. Het is voor eerst dat Rowling zich over deze theorie heeft uitgelaten.

Passie en romantiek

Al sinds bekend werd dat Dumbledore homoseksueel is, werd door fans gespeculeerd over een mogelijke relatie met Grindelwald in zijn jonge jaren. Rowling zegt nu dat er sprake was van een „gepassioneerde en romantische relatie”. “Maar zoals in elke relatie, of die nu hetero- of homoseksueel is: je weet nooit wat de andere persoon voelt. Je kan het nooit weten, je kan alleen geloven dat je het weet.”


HGT-winnaar ShinShan wil geldbedrag met moeder delen
Likeability of5

HGT-winnaar ShinShan wil geldbedrag delen met moeder

Jean won 50.000 euro in Holland's Got Talent. Foto: Laura Oldenbroek/ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Jean Salazar Tavera, beter bekend als ShinShan, won zaterdagavond de finale van Holland’s Got Talent. Het 17-jarige breakdancetalent draagt de prijs op aan zijn moeder. „Zij is mijn absolute nummer één.”

Jean was bij de vierkoppige jury meteen favoriet. Dankzij de ‘golden buzzer’ van Angela Groothuizen belandde het supertalent na zijn auditie in de halve finale. Ook daar was het jurycommentaar alleen maar lovend: Dan Karaty noemde het ongelooflijk wat hij deed, Chantal Janzen sprak over een talent in een buitencategorie.

Een verhaal met een dans vertellen, dat is de kracht van de half-Cubaanse Jean uit het Gelderse Malden. Tijdens de finale deed hij een breakdance-act op het nummer Birds van Anouk. Daarmee wilde hij zichzelf laten zien en ook zijn kinderlijke kant naar voren brengen. Maar ook zwaardere onderwerpen passeerden de revue. Zo liet hij in de halve finale een dans zien waar hij het gemis van zijn vader uitbeeldde.


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Ook voor NS-staking geen treinen maandag

Ook vóór NS-staking geen treinen maandag

/ ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ook vóór de staking maandag zullen er geen treinen rijden. Dat heeft NS laten weten. De dienstregeling zal pas na 07.06 uur opgestart worden. Wel zal het nachtnet gewoon rijden, laat een woordvoerder weten.

Maandagochtend wordt landelijk actie gevoerd voor het bevriezen van de AOW-leeftijd op 66 jaar. Een deel van de NS-medewerkers sluit zich bij die acties aan en gaat pas na 07.06 uur aan het werk. De staking start om 6 uur en duurt precies 66 minuten, naar de AOW-leeftijd.

Signaal


Trump wil Saturday Night Live van de buis hebben

Trump wil Saturday Night Live van de buis hebben

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt, wordt het satirische programma Saturday Night Live (SNL) van de buis gehaald. Hij wil dat de Amerikaanse mediawaakhond FCC de mogelijkheden van verwijdering gaat bekijken.

SNL is al meer dan veertig jaar op de Amerikaanse televisie te zien en neemt regelmatig mensen op de hak. Zo ook Trump en zijn voorgangers. Acteur Alec Baldwin speelt daarin een belangrijke rol en persifleert Trump in sketches. Baldwin is in het dagelijkse leven ook een prominente criticaster van de president.


Familie aanslagpleger Nieuw-Zeeland maakt excuses

Familie aanslagpleger Nieuw-Zeeland maakt excuses

Een bloemenzee in Christchurch voor de slachtoffers van de aanslagen / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In een interview met de Australische zender 9News heeft de Australische familie van aanslagpleger Brenton Tarrant excuses gemaakt voor het drama. „Wij zijn er kapot van", vertelt de oma van Tarrant. „Het spijt ons zo erg voor de families van de overledenen en de gewonden."

Gewone jongen

„Toen we zijn foto op de tv zagen, konden we het niet geloven", vertelt oom Terry Fitzgerald. „Het is gewoon niet okee. Dit kan niet meer goedgemaakt worden." De moeder en zus van Tarrant zijn voor hun eigen veiligheid ondergedoken.