Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Extreme kou verwacht in de Alpen

Wintersporters die naar de Alpen afreizen voor een skivakantie moeten rekening houden met extreme kou. Op sommige plekken kan het wel 20 graden vriezen, en de gevoelstemperatuur kan oplopen tot min 30. Deze koude weersomstandigheden zijn het gevolg van een koude luchtstroom uit Siberië.

Dik aankleden

„Neem bijvoorbeeld Val Thorens in Frankrijk, waar veel Nederlanders naartoe gaan. Daar wordt het dinsdag minimaal min 17 en maximaal min 21. De gevoelstemperatuur kan dan richting min 30 gaan”, zegt een woordvoerder van Weeronline. Volgens hem zijn extra voorzorgsmaatregelen bij dit soort extreme weersomstandigheden nodig. „Bij zulke lage temperaturen moet je wel echt speciale kleding dragen, anders hou je het niet lang vol op de piste.”

De combinatie van après-ski met de ‘Russische beer’ is helemaal een gevaarlijke, zo waarschuwt het Rode Kruis. „Door het drinken van alcohol ligt onderkoeling sneller op de loer, omdat de bloedvaten verwijden." In zo’n situatie extra dik aankleden dus.

Voorzorgsmaatregelen

Ga je dit weekend met de auto richting een van de wintersportgebieden, dan doe je er dus verstandig aan extra voorzorgsmaatregelen te treffen. Neem met het oog op filegevaar extra dekens mee, en zorg voor voldoende eten en drinken, aldus de hulporganisatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.