In het nieuws

Video: 1500 Chinezen maken spoornetwerk in negen uur

Camera videoVideo: 1500 Chinezen maken spoornetwerk in negen uur

Een bizar beeld, 1500 Chinezen volop aan het werk. Foto: Videostill.

Foto van 'Hester Ramaker'

25 JAN 2018

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van donderdag.

Op het spoor

Een bizar beeld: 1500 Chinezen die negen uur lang achtereen doorwerken en in die tijd een compleet spoornetwerk bouwen.

Scoren

Tijdens een basketbalwedstrijd scoorde de Amerikaanse Tatum Henderson tijdens het eindsignaal de winnende driepunter. Daardoor won haar team van de Arlington Martin High School met 56-53 tegen rivaal Arlington Lamar.

Gloednieuw

De nieuwe 8-serie van BMW komt er aan en het automerk heeft alvast wat beelden de wereld in geslingerd van de gloednieuwe auto.

Verwacht wordt dat de auto in maart gepresenteerd wordt. Je kunt hem ook in cabriolet-versie krijgen.


Baudet wordt geen Statenlid, Nanninga wel

Thierry Baudet staat de pers te woord. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 MIN

De leider van Forum voor Democratie wordt geen lid van de Provinciale Staten. Thierry Baudet was zowel in Noord-Holland, waar hij woont, als in Zuid-Holland met voorkeursstemmen verkozen. In beide provincies was hij lijstduwer. Baudet kreeg 77.035 stemmen in Zuid-Holland en 56.154 stemmen in Noord-Holland. Zijn partij werd in beide provincies de grootste.

Met voorkeursstemmen

Annabel Nanninga, fractievoorzitter van Forum in de gemeenteraad van Amsterdam, kreeg in Noord-Holland en Utrecht genoeg stemmen voor voorkeurszetels. Zij wordt Statenlid in Noord-Holland en ziet af van de zetel in Utrecht. Ze blijft ook fractievoorzitter in Amsterdam, liet zij via Twitter weten.


Stef Blok vanwege MH17 naar Australië en Maleisië

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

59 MIN

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) bezoekt woensdag en donderdag, vijf jaar na het neerhalen van vlucht MH17, Australië en Maleisië. Dat zijn de twee landen die bij de ramp na Nederland de meeste slachtoffers te betreuren hadden. Het vliegtuig werd neergehaald met een Buk-raket van het Russische leger boven het oosten van Oekraïne, concludeerde het Joint Investigation Team (JIT) eerder.

Spreken met nabestaanden

Blok spreekt met nabestaanden van slachtoffers, legt een krans bij het MH17-monument in de Australische hoofdstad Canberra en spreekt met medewerkers van vliegmaatschappij Malaysia Airlines. Bij de ramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders. „Een triest jubileum dat ons met de neus op de feiten drukt”, aldus Blok.


Wolfdeskundigen: Wolf gaat niet naar Hoge Veluwe

Een opgezette wolf tijdens een persconferentie in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Wolfdeskundigen in de provincie Gelderland hebben laten weten dat de wolven die zich in Nederland op de Veluwe hebben gevestigd, het Nationaal Park De Hoge Veluwe links zullen laten liggen.

Rondom dat park staan hoge hekken met enkele doorgangen voor wild. Wolven zullen die doorgangen echter niet op gaan zoeken, omdat er rond het park voldoende bossen zijn waar zij op prooien kunnen jagen.

Vangen of afschieten


Politiek adviseur Rob Jetten vertrekt naar Shell

Rob Jetten. / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Elise van Zeeland, politiek adviseur van Rob Jetten, vertrekt per 1 mei naar Shell, waar zij aan de slag zal gaan als ‘Government Relations Advisor New Energies’. Van Zeeland was nauw betrokken bij de onderhandelingen over het klimaatakkoord.

De politiek adviseur van D66-voorman Rob Jetten stond ook zijn voorganger, Alexander Pechtold, bij met politiek advies. In Den Haag is inmiddels met opgetrokken wenkbrauwen gereageerd op het nieuws.

Delen van kennis


Transavia-vlucht na twee dagen nog niet vertrokken

De balie van Transavia op Schiphol. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Volgens de oorspronkelijke planning had een Boeing 737 van Transavia afgelopen zondag van Dubai naar Schiphol moeten vliegen. Dit kon echter niet doorgaan vanwege een technisch mankement. Het vliegtuig met 190 passagiers staat na twee dagen nog steeds aan de grond.

Aan boord van vlucht HV6902 zou een technisch mankement zijn geconstateerd aan het hydraulische systeem. Op dat moment waren de passagiers al aan boord, laat een woordvoerder weten aan nu.nl.

Nog niet opgelost


Maanlanding Neil Armstrong in Nederlandse bioscoop

Maanlanding Neil Armstrong in Nederlandse bioscoop

That's one small step for a man, one giant leap for mankind, met deze woorden zette Neil Armstrong de eerste stappen op de maan

Foto van 'Naomi Defoer'

VANDAAG, 14:51

That's one small step for a man, one giant leap for mankind.” Wie kent ze niet, de beroemde woorden die astronaut Neil Armstrong uitsprak toen hij de eerste stappen op de maan maakte. Nu, vijftig jaar later, is er een film van gemaakt.

Het gaat om de IMAX-documentaire Apollo 11, bestaande uit de originele beelden van de ruimtevaartorganisatie NASA. De film ging een aantal weken geleden in première in de Verenigde Staten. Omniversum Den Haag gaat de anderhalf uur durende film vanaf 21 mei vertonen. Het grootbeeld filmtheater heeft een rond scherm van 840 vierkante meter met 36 speakers.

Reuzensprong voor de mensheid


Geen straf vanwege fraude voor Casa abortuskliniek

Geen straf vanwege fraude voor Casa abortuskliniek

De abortusklinieken van Casa krijgen geen straf vanwege gebrek aan wettig en overtuigend bewijs

Foto van 'Naomi Defoer'

VANDAAG, 14:01

De abortusklinieken van Casa krijgen geen straf. Het Openbaar Ministerie ziet af van vervolging van de klinieken, vanwege ingewikkelde regels die niet duidelijk maken wat er gedeclareerd mocht worden.

De klinieken werden in 2017 failliet verklaard, waarna veel ophef ontstond over de hulp bij abortus in Nederland. Daarbij speelde vermoedens van fraude een grote rol. Zorgaanbieders zouden afspraken hebben gemaakt om bij zorgverzekeraars duurdere behandelingen te declareren dan volgens de regels was toegestaan. De klinieken werden onder meer verdacht van oplichting en valsheid in geschrift.

2 miljoen euro


Meisjes kunnen fluiten naar beloning na vondst beeld

Het beeld verdween twee weken geleden ©Wikimedia Commons

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:50

De 8-jarige Robine en haar 9-jarige nichtje Renske uit Monfoort stuitten afgelopen weekend op een opmerkelijk aanzicht. Ze vonden in de bosjes bij hun basisschool een bronzen beeld dat eerder was verdwenen.

Gabriël Sterk, de maker, loofde een beloning van 2000 euro uit voor degene die zijn beeld terugvond.Een mooi zakcentje voor de jonge meisjes zou je denken, maar niets leek minder waar. De kunstenaar meldt aan het Utrechts Nieuwsblad dat de beloning puur bedoeld was als lokkertje.

Bronzen veulen


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Activistische longartsen uit antirookclub gezet

Longartsen Wanda de Kanter (L) en Pauline Dekker Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:05

De nationale koepel van tabaksbestrijders heeft de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker de deur gewezen. Een woordvoerder van de koepel, de Alliantie Nederland Rookvrij, bevestigt dinsdag berichtgeving hierover door dagblad Trouw.

TabakNee

De twee longartsen zijn verbonden aan de Stichting Rookpreventie Jeugd en runnen de kritische website TabakNee, met volop publicaties en onderzoek 'naar de praktijken van de tabakslobby', zo staat te lezen. Een woordvoerder van de alliantie zegt dat de reden voor de breuk is dat de koers van deze stichting activistischer is dan die van de alliantie. Ook recente kritiek van de artsen aan het adres van de alliantie en op het Nationale Preventieakkoord vielen niet in goede aarde.


Tantramasseur drie jaar vast voor zoenen en sex

Tantramasseur drie jaar vast voor zoenen en sex

Een tantramasseur uit Rhenen hield het niet alleen bij massage en krijgt drie jaar cel voor ontucht met meerdere vrouwen

Foto van 'Naomi Defoer'

VANDAAG, 11:45

Een 54-jarige tantramasseur Nico D. uit Rhenen hield het niet alleen bij tantra en daarom hangt hem nu drie jaar cel, waaronder een half jaar voorwaardelijk, boven het hoofd.

De masseur zou bij zes vrouwen ongewenste seksuele handelingen hebben gepleegd. Het Openbaar Ministerie verwijt D. dat hij ontucht heeft gepleegd met kwetsbare vrouwen die zijn hulp zochten en die hem vertrouwden.

Er was geen sprake van een gelijkwaardige relatie, stelde de officier van justitie voor de rechtbank in Utrecht, maar van psychisch overwicht van een hulpverlener.


Werkdruk rechters enorm: ‘Overwerk al jaren normaal'

Werkdruk rechters enorm: ‘Overwerk al jaren normaal'

Meer dan veertig procent overwerken is voor rechters al jaren normaal Foto: Janita Sassen

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 10:45

40 procent overwerk. Dat is de hoeveelheid extra arbeid die rechters per week verzetten om hun werk goed uit te voeren. Nathalie van Waterschoot kan erover meepraten.

Van Waterschoot werkt op papier twee dagen per week als voorzitter van de beroepsvereniging en vakbond voor rechters, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, en drie dagen als bestuursrechter. Vaak blijft het daar niet bij, want ook afgelopen weekend zat ze op zaterdag en zondag ‘gewoon’ te werken.

En uit recent onderzoek van de Commissie Visitatie Gerechten blijkt dat tegenwoordig aan de orde van de dag te zijn. Het overwerken is ontstaan door een tekort aan rechters en steeds ingewikkeldere zaken. Hierdoor moet er meer werk door minder mensen worden verzet.


Gestolen Picasso na twintig jaar teruggevonden

Gestolen Picasso na twintig jaar teruggevonden

De Nederlandse kunstdetective vond de gestolen Picasso Buste De Femme na twintig jaar terug

Foto van 'Naomi Defoer'

VANDAAG, 10:17

Nederlandse kunstdetective Arthur Brand, gespecialiseerd in gestolen en verdwenen kunstwerken, heeft knap werk verricht. Hij vond het in 1999 gestolen en onbekende schilderij (Buste de Femme, 1938) van Pablo Picasso na ruim twintig jaar terug.

Het schilderij van Spaanse hand was verzekerd voor 4 miljoen euro, maar is nu hoogstwaarschijnlijk zelfs 25 miljoen waard. Brand heeft het schilderij overgedragen aan de de verzekeringsmaatschappij, zo bevestigt hij berichtgeving in de Volkskrant.

Onderpand voor duistere deals


Week van het geld van start met vorstelijk randje

Week van het geld van start met vorstelijk randje

De week van het geld met als thema 'ben jij een held met je geld?' is feestelijk geopend door koningin Maxima. Foto: ANP - Patrick van Katwijk

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 10:14

Koningin Maxima opende gisterochtend feestelijk de Week van het geld in het thuisstadion van NAC in Breda. Tot en met 27 maart staat het thema ‘Ben jij een held met je geld?’ centraal. Door het hele land worden ruim 5000 gastlessen aan kinderen gegeven om hen te leren omgaan met financiën.

Nadat Máxima en minister Arie Slob van Onderwijs het startsein gaven, mochten de 350 aanwezige kinderen zich opdelen voor de eerste gastlessen. Kopstukken uit de financiële wereld, waaronder van verzekeraars en banken, nemen deze week de tijd om iets van hun wijsheid te delen met de jonge generatie.

Onder de indruk


YoungCapital start basisschool: zelf pauze bepalen

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:03

Geen aap, noot mies, maar QWERTY en vakken als aardrijkskunde en schrijven zijn er verleden tijd. Recruitmentspecialist YoungCapital start per september 2019 YoungCapital Junior: een toekomstbestendige vorm van basisonderwijs.

Na een succesvolle pilotklas in Hoofddorp met tien kinderen gaat YoungCapital Junior, zoals het basisonderwijs heet, vanaf september officieel beginnen. „Het reguliere onderwijs is ontzettend verouderd”, meent Rogier Thewessen, medeoprichter van YoungCapital Junior. „In het huidige basisonderwijs leren kinderen vaardigheden die niet meer relevant zijn voor later. Daar willen wij verandering in brengen.”

En dus gaat de school vakken geven als: blind typen en Google Maps, waarmee aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van soft skills. Ook zullen er 'spirituele' offline-vakken worden gegeven zoals mindfulness en yogales. Keuzevakken zijn: programmeren, influencen of Chinees.


Te veel klachten over pakketbezorging PostNL

Te veel klachten over pakketbezorging PostNL

Het regent bij de Consumentenbond klachten over de bezorging van pakketten van PostNL

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:50

Niet ontvangen, beschadigd of zoek geraakt. Het regent bij de Consumentenbond klachten over de bezorging van pakketten van PostNL. „Geen enkel ander bedrijf zorgt voor zoveel klachten als PostNL en dat moet anders'', stelt de Consumentenbond.

Volgens de bond wordt er al jaren geklaagd over het postbedrijf. „Op Klachtenkompas, het online klachtenforum van de Consumentenbond, staat het bedrijf steevast bovenaan met het meeste aantal klachten.'' In 2018 stond PostNL bovenaan de lijst met ruim 4600 klachten. Het gaat voornamelijk om twee soorten klachten: een pakket dat zoek raakte of niet bezorgd werd (18 procent) of de bezorger die ten onrechte aangeeft dat de ontvanger niet thuis is (16 procent).

251 miljoen pakketten


'Door mijn neussonde kom ik niet aan het werk'

Zo'n 1,2 miljoen Nederlands gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het vinden van een baan. Toch is 8 procent wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het niet lukken waardoor ze bijvoorbeeld (onnodig) thuis zitten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Drie op de tien personen zonder werk gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het krijgen van een baan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag bekend zijn geworden. Bij elkaar zijn dat ruim 1,2 miljoen Nederlanders, waarvan 1 miljoen zich sterk belemmerd voelen.

Toch is 8 procent van die mensen wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het maar niet lukken. Lang niet al deze mensen zijn ‘oud’, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt nóg moeilijker blijken te worden. Nee, ook millennials krijgen te maken met dit probleem.

Dissociatie


Likeability of3

'Ziekelijke grap' met tape: Ik mag van geluk spreken

Foto door Koen van Hulzen

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Ze dacht lekker op haar scooter naar huis te rijden, totdat ze bij park Lingezegen in Elst ineens op de grond lag zonder dat ze besefte wat er gebeurd was. Toen Marijn Jansen (20) opkrabbelde zag ze pas wat er aan de hand was. Iemand had tape tussen de twee paaltjes gespannen waar ze doorheen wilde rijden.

„Ik dacht nog: wat raar dat het hier is afgezet", vertelt Marijn een dag later in gesprek met EditieNL. „Pas daarna besefte ik dat dit geen werk was van de gemeente of politie. Het verpakkingsmateriaal lag er nota bene nog naast. Een ziekelijke grap, dus."

Anders kunnen aflopen


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vrouw aangehouden voor bedreiging Baudet

Thierry Baudet/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een 21-jarige vrouw uit Nijmegen is aangehouden voor het bedreigen van Thierry Baudet tijdens een betoging tegen racisme zaterdag in Amsterdam. Dat meldt de politie.

De politie stelde na overleg met het Openbaar Ministerie een onderzoek in nadat op het internet beelden van de demonstratie waren verschenen „die mogelijk als bedreigend kunnen worden ervaren".

'Zeg dan paf'